Svetvinčenat: U obnovu trga s kreditom od 2 mil. kuna


Usvojivši proračun za 2015. vijećnici Svetvinčenta amenovali su plan općinske uprave da se obnova središnjeg renesansnog trga u Savičenti realizira zajmom. U tu svrhu u sljedećoj godini planira se kreditno zaduženje od dva milijuna kuna.

S obzirom da se očekuje i realizacija projekata preko fondova Europske unije u iznosu od 1,65 milijuna kuna, za koje se naše općine u pravilu prethodno moraju i zadužiti, ukupni iznos duga Svetvinčenta na kraju 2015. godine iznosit će 3,65 milijuna kuna. Nije malo, ako se zna da Općina u toj godini računa na ukupne prihode od 10,2 milijuna kuna.

Prihodi od poreza iznosili bi 3,8 milijuna, a od komunalnog doprinosa očekuje se 1,4 milijuna kuna. U Općini se nadaju da bi prodaja građevinskog zemljišta u kasu komuna sljedeće godine trebala unijeti čak 1,5 milijuna kuna, što je i gotovo identičan iznos manjku u budžetu koji prenosi iz ove u sljedeću godinu.

Zanimljivo je da rashodi poslovanja iznose 9,1 milijuna kuna, dok ih u 2016. i 2017. općinska uprava, prema projekciji, želi svesti na oko šest milijuna kuna. Rashodi za zaposlene u sljedećoj su godini zacrtani na 1,7 milijuna kuna, a program gradnje, poslovično najveći "gutač" općinskih prihoda, iznosi nešto manje od 3,5 milijuna kuna.

Osim uređenja trga proračunom je zacrtana i dogradnja groblja u Juršići u vrijednosti od pola milijuna kuna, te rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže u istom iznosu, za što je prethodno potrebno izraditi i projektnu dokumentaciju. Tih bi se pola milijuna "za vodu" osigurala iz naknade za razvoj koja se prikuplja preko računa vodoopskrbe i iz Vodovoda Pula. (Z. S.)

 


Podijeli: Facebook Twiter