Svetvinčenat: Predstavljen projekt KulTERRA

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Prezentacija projekta KulTERRA – revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj održana je jučer u Kaštelu Morosini-Grimani u prostoriji Grimanijev tron u Svetvinčentu.

- Početkom prosinca prošle godine započela je provedba razvojnog programa KulTERRA, čiji je vodeći partner Općina Svetvinčenat. Ukupna vrijednost ovoga projekta je 22.594.779 kuna, vrijednost ulaganja u obnovu kaštela Morosini-Grimani iznosi oko 9.500.000 kuna, a u kaštel Petrapilosa oko 7.500.000 kuna, od čega je 85 posto iznosa osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz natječaja u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kazao je savičentski načelnik Dalibor Macan. 

Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci, a kako je rekao buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, to je najveći europski projekt gdje je do sada Buzet sudjelovao, i to uz brojne partnere.

- Priča o istarskom projektu KulTERRA je priča o istarskom načinu djelovanja i rada. Istra nije samo more, samo Uljanik, unutrašnjost, ona je sve to i puno više, a činjenica da je osigurano toliko sredstava za ulaganje u obnovu ovih istarskih kaštela, govorim nam da radimo dobro, da se tu radi izniman posao, kazao je istarski župan Valter Flego.

Predstavnik projektnog tima za obnovu tih kaštela, Igor Macan, kazao je da u ovome projektu sudjeluje niz partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

- Partneri su Općina Svetvinčenat i Grad Buzet, zatim turističke zajednice Svetvinčenta, Buzeta i Istarske županije, Etnografski muzej Istre iz Pazina, Pučko otvoreno učilište Buzet, Udruga Istra Inspirit, Povijesna udruga Kaštel iz Svetvinčenta, Vina Matošević, obrt Mario Ferlin, LAG Južne Istre te Trgovačko društvo Savičenta d.o.o. Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci. Unutar kaštela Morosini-Grimani bit će osmišljen izložbeni prostor nazvan Kapetanova soba koji će prikazivati nekadašnju prostoriju kapetana kaštela, bit će tu i izložbeni prostor za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne baštine, kao i prostor za organiziranje raznih zbivanja, od manifestacija, kongresa, sajmova, te suvenirnica, gdje će se svakako uklopiti kolekcionar Mario Ferlin, a Vina Matošević su također važna jer će tu biti, između ostaloga, i kušaonica. Namjerava se urediti i niz novih sadržaja u Petrapilosi, te obnoviti crkvicu sv. Marije Magdalene uz multimedijalne sadržaje. Petrapilosa svojim smještajem je udaljenija od srži zbivanja i upravo zato treba pažljivo osmisliti sadržaje koji će tamo biti u ponudi, kazao je Igor Macan. 

On je također naveo da osim same obnova tih dvaju kaštela, vrlo je važno osmisliti i kulturno-umjetničku te turističku ponudu da bi se potaknulo i zapošljavanje.

Igor Macan kazao je da bi se tu trebalo otvoriti oko 45 novih radnih mjesta, od čega tri radna mjesta za upravljanje kaštelom, 12 u turističkom sektoru, desetak u ostalim sektorima, 13 indirektno vezano uz turizam, uz četiri subjekta gospodarstva koji će biti u to uključeni. Macan je naveo i da se u sezoni planira povećanje broja noćenja za pet posto, a izvan sezone deset posto.

Kako je rekla Jelena Vitasović koja je vodila program u ulozi Morosine Morosini, svrha projekta je da Svetvinčenat i Buzet budu kulturno-povijesne prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine, a kroz sam projekt, kako su naveli i Dalibor Macan te Siniša Žulić, osmislit će se i novi suveniri te proizvodi inspirirani kulturnom baštinom poput slikovnica, društvenih igara i ostalih ponuda za djecu razrađenih na temelju tradicijskih vjerovanja u natprirodna bića. Tu su i suveniri inspirirani poviješću stvarnih ličnosti.

Naglašeno je i da će kašteli biti prilagođeni osobama s invaliditetom. Za slijepe osobe izradit će se audiovodiči, taktilni tlocrti i fotografije za slijepe. Fotografije i promotivni materijali bit će izrađeni i na Brailleovom pismu.

Tijekom prezentacije projekta glumci iz udruge Istra Inspirit pripremili su kratki program vezano uz štrigu Mare. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter