Svetvinčenat: Općinske povelje Moll i Ferlinu

Draženka Moll i načelnik Dalibor Macan (T. GRBIĆ)
Draženka Moll i načelnik Dalibor Macan (T. GRBIĆ)

Povelje Općine Svetvinčenat ove su godine primili Draženka Moll, vlasnica agroturizma Stancija 1904. iz Smoljanci, za promicanje Savičente kao turističke destinacije, te Matija Ferlin za visoka dostignuća na polju suvremenog plesa te promociju kulture i plesne umjetnosti. Povelje im je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine uručio načelnik Dalibor Macan.

Agroturizam Stancija 1904. pobjednik je nacionalnog izbora za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2012./2013., pa je Draženka Moll istaknula da je Savičenta već prepoznata kao europska destinacija. Ferlin je rekao da mu je ovo priznanje srcu draže (primio je i nagradu Grada Pule ove godine, op.a.), jer je rodom iz Savičente.

- Općina je osnovana 1993. i u 20 godina napredovala je u gospodarskom, infrastrukturalnom i turističkom smislu. Danas Savičentu gosti rado posjećuju, što potvrđuje konstantan rast broja noćenja. Ulaže se u uređenje društvenih domova, izgrađen je sustav kolektora kanalizacije u dužini od dva kilometra te je potpuno rekonstruirana vodovodna mreža u Savičenti. Početak gradnje pročistača očekuje se u rujnu. Obnovljena je kula kaštela Morosini-Grimani, uređeno prizemlje aneksa palače, dograđeni su vrtić i jaslice. Jedan od najznačajnijih programa je kvalitetan rad deset mjesnih odbora koji uključuju mještane čiji je angažman u lokalnim projektima ogroman, rekao je, između ostalog načelnik.

Na rezultatima koji je Općina polučila u proteklih 20 godina čestitala je Desa Sarvan koja je prisustvovala sjednici u ime župana Valtera Flega.

- Sjećam se kako je općina izgledala prije 20 godina i ovaj napredak je postignut zahvaljujući trudu načelnika i mještana. Savičenta je općina koja je realizirala ideju samouprave, rekla je Sarvan. - Male općine su pokretači zemlje, a ovdje se osjeti sloga i zajedništvo. Kulturni turizam je druga industrija Europske Unije i zbog toga je važan projekt kojim Savičenta obnavlja kaštel, rekao je Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter