Svetvinčenat: Cvijeće podno kaštela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kakve su ovo paprike? Mogu li se koristiti za ajvar?", "Kako da održavam pelargonije, imate li one viseće?"- pitanja su na kakva su strpljivo odgovarali trgovci na osmoj Fešti od rožic u Svetvinčentu koja traje tri dana i danas se zatvara. Sajam cvijeća na placi podno atraktivnog svetvinčentskog kaštela postao je već tradicionalan i nezaobilazan događaj, a topli nedjeljni dan su, osim za kupnju sadnica, brojni posjetitelji iskoristili za šetnju mjestom, guštanje na suncu u ugostiteljskim objektima te za sunčanje u Žlinji.

Izbor dekorativnog i drugog bilja bio je velik, a proizvođači, njih dvadesetak iz cijele Hrvatske, nudili su i akcijske cijene "rožica" uzgojenih u rasadnicima diljem naše zemlje. No, interes je, kako su nam rekli, bio mnogo veći od kupovine.

- Na ovaj sajam dolazim otkad je počeo i primjećujem da ljudi sve više gledaju, a sve manje kupuju. Bilo je i hladno pa nam vrijeme ne ide na ruku. Ljude zanima sve-i balkonsko cvijeće i povrće, a kupovali bi i više povrća da je dosad bilo toplije, kaže nam Mario Santor iz Koprivnice.

Više je godina na sajmu i Tina Batelić iz Županići koja navodi da je prodaja otprilike ista kao i lani, no moglo bi i bolje. Traže se pelargonije, dodaje, kojima je sad sezona, no zbog hladnoće još nemaju cvijet.

Ponuda je bila zaista raznolika pa se mlječika nudila po osam kuna, papučica po 10, verbena po šest, a cijena sandevile kretala se od 20 do 30 kuna. Gvineja se pak nudila po 8 kuna ili na akciji, dvije za 15 kuna, ivančice su koštale deset kuna, a begonije 12 kuna. Bilo je i egzotično-mediteranskih kombinacija poput bonsai maslina kojima se cijena kretala od 75 do 98 kuna, prodavala se i stevija po cijeni od 15 do 25 kuna, kao i mediteransko bilje-lavanda, kadulja, ružmarin ili pak menta, sve po cijeni od 25 kuna.

U ponudi su bili i drugi proizvodi poput rukotvorina od drva, zatim med, domaći voćni sokovi te ukrasni predmeti i nakit.

Usto, Fešta od rožic svake godine uredi jednu površinu u Općini Svetvinčenat, a ove godine je cvjetnim sadnicama zasađena gredica ispred groblja. Školama Svetvinčenat i Juršići te svetvinčentskom dječjem vrtiću poklanjaju se pak cvjetne sadnice za uređenje njihovih vrtova.

Svetvinčenat i sajam u subotu je posjetio i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović u sklopu svog boravka u Istri. Tijekom manifestacije predstavili su se svojim nastupima Osnovne škole Svetvinčenat i Juršići, Dječji vrtić Balončić i KUD Svetvinčenat. Organizator je Udruga Ideja LUX, a pokrovitelji su Općina i lokalna Turistička zajednica. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter