Sveti Petar u Šumi: Do svih sela dolazi asfalt

Mario Bratulić na dionici Kristani - Vošljak - Kranjci - Kočevari (A. DAGOSTIN)
Mario Bratulić na dionici Kristani - Vošljak - Kranjci - Kočevari (A. DAGOSTIN)

Najkasnije koncem lipnja počinje uređenje supetarskih lokalnih nerazvrstanih cesta, najavio je supetarski načelnik Mario Bratulić, koji je još krajem ožujka potpisao ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Uredit će se ukupno 11,5 kilometara nerazvrstanih općinskih cesta, pri čemu će se 3,7 kilometara putova asfaltirati, a na 7,8 kilometara postaviti kvalitetni makadam. Investicija je vrijedna 2,65 milijuna kuna, za što će se Općina nedavno provedenim javnim natječajem zadužiti kratkoročnim kreditom u istom iznosu koji planira vratiti u stopostotnom iznosu povlačenjem sredstava iz programa IPARD mjera 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture" najkasnije do konca lipnja iduće godine.

Za izvođača radova između dviju ponuda odabrana je ona povoljnija pulske tvrtke Cesta, a načelnik Bratulić očekuje da bi se svi radovi mogli dovršiti do rujna. S projektom uređenja cesta započeli su još krajem 2011. godine, ali je realizacija potrajala što zbog zahtjevnog projektiranja, a ponajviše zbog rješavanja brojnih imovinskopravnih odnosa.

- Ovim će zahvatom do svih sela u našoj općini doći asfalt, a središnje će naselje dobiti svojevrsni cestovni prsten, kaže Bratulić, koji vjeruje da će uređenje putova pomoći u radu lokalnim poljoprivrednicima kao i ruralnom turizmu. Smatra da se ne treba baš sve asfaltirati, odnosno da poljski putovi koji služe poljoprivrednicima ne trebaju asfalt, već kvalitetni makadam. Po završetku radova planira inicirati radne akcije kojima bi mještani uredili određene točke u izletišta.

Asfaltirat će se četiri dionice: Kristani - Vošljak - Kranjci - Kočevari u duljini od 1.461 metar, kojima će zaselci Vošljak i Kočevari dobiti pristup asfaltu, zatim dionica Dolčani - Glavica duga 847 metara, Dragovanci - Škaljica 584 metra te konačno Banovci - Turčinovići - Dragovanci 762 metra. Makadam će dobiti pet dionica: Dolinci (Puris) - Veliki brig (2.792 metra), Dolinci - Ježenj (2.311 metara), Dolčani - Ledine (1.160 metara), Dragovanci - Krči (543 metra) i Juršići - Pamići (988 metara). (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter