Sve više pokušaja nezakonitog prelaska državne granice

Stalne preventivne akcije daju rezultate
Stalne preventivne akcije daju rezultate

Na području Buja u prošloj je godini, u odnosu na 2015. zabilježeno smanjenje ukupnog broja kaznenih djela za 43 posto, što je u najvećoj mjeri odraz smanjenog broja kaznenih djela u oblasti gospodarskog kriminaliteta sa 231 na 64 slučaja, te u oblasti zlouporabe opojnih droga sa 40 na 14. Lani su zabilježena ukupno 203 kaznena djela kojima je počinjena materijalna šteta nešto veća od 1,4 milijuna kuna. Uz znatno manji broj, zadovoljavajuća je i riješenost kaznenih djela od 87 posto. Ove je podatke bujskim vijećnicima podnio i komentirao pomoćnik načelnika Policijske postaje Buje Mario Pirkl.

Prostor za smještaj

Povećan je broj kaznenih djela u oblasti općeg kriminaliteta za 30 posto. Od 83 zabilježena kaznena djela, riješeno ih je 57, a najviše ih se evidentira kao krađa i teška krađa – 41, dok je godinu dana prije takvih kaznenih djela bilo 24. Porast je zabilježen i u oblasti organiziranog kriminaliteta, a gotovo sva kaznena djela odnose se na „protuzakonito ulaženje, kretanje ili boravak u Hrvatskoj“. Posljedica je to migrantske krize, čemu je najviše izloženo područje Buzeta i Buja, pa je lani zabilježeno dvadeset takvih slučajeva u odnosu na samo dva u 2015. godini.

- Naravno da se migrantska kriza osjetila i na našem području, odnosno u našem poslu, s obzirom da smo pogranično područje, a dio naših poslova je i kontrola granice sa Slovenijom. U nekoliko slučajeva te osobe smo dovodili u našu Policijsku postaju radi evidentiranja i cijele procedure, nismo imali ni prostora za njih, no nedavno smo zahvaljujući razumijevanju gradske uprave dobili prostorije u kojima ćemo moći te ljude, s kojima su često i djeca, privremeno smjestiti i gdje će imati bolje uvjete. U takvim slučajevima surađujemo i sa Crvenim križem kako bismo pomogli tim ljudima za vrijeme potrebne procedure, rekao je na sjednici Gradskog vijeća Mario Pirkl, dodajući da je lani u 49 slučajeva u nezakonitom prijelazu državne granice spriječene 142 osobe, što je gotovo trostruko više nego u 2015. godini. Slovenska policija je lani u 19 slučajeva vratila 40 osoba hrvatskim kolegama, također oko tri puta više.

Bujski vijećnici su sa zadovoljstvom prihvatili podatak da je lani zabilježeno 14 kaznenih djela u oblasti zlouporabe droga, što je 65 posto manje nego u 2015. (L. JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter