Sve prisutnije divlje svinje u park šumi Zlatni rt

(N. O. RADIĆ)
(N. O. RADIĆ)

Divlje svinje oko Rovinja sve su angažiranije u kopanju i prekopavanju zaštićene Park šume Zlatni rt. Naime, još prije godinu dana, na dojave građana, koji u stvari i nisu znali o čemu je riječ, fotografirali smo izrovanu zemlju i tragove, a tada smo čuli i različite verzije, od toga da su primijećeni tartufari, koji u društvu pasa, kopaju zemlju u potrazi za skupocjenom gljivom.

Od rotora Monfiorenzo do Zlatnog rta

Pričalo se i o motoristima, da bi konačno i definitivno krivnja bila svaljena na divlje svinje. U prilog tome, govore i dojave građana koji su višekratno i na više adresa - od Lovačkog društva Rovinj, Komunalnog servisa, Hrvatskih šuma, MIP-a, Nature Histrice i Grada Rovinja prijavljivali prisustvo ovih, i inače šumskih životinja na, neuobičajenim mjestima. Upravo, oko kamere jednog našeg sugrađana uhvatilo je životinje na rotoru Monfiorenzo, a prijave su stigle i iz prometne Zagrebačke ulice.

- Pretpostavljamo da je riječ o istim životinjama, odnosno između šest i osam jedinki koje su svoje novo stanište pronašle u Park šumi Zlatni rt, koji se prostire na oko 40 hektara. Također, suglasni smo s mišljenjem članova Lovačkog društva da su životinje došle s područja Rovinjskog Sela, i da su se poradi izgradnje novih prometnica, ispresijecanosti krajolika, ograđivanja te u konačnici gubljenja/smanjivanja njihovog prirodnog staništa pogubile, odnosno posljednjih godinu, dvije udomaćile na Zlatnom rtu. Upravo, posljednjih je dana njihovo prisustvo eskaliralo, veli nam direktor Komunalnog servisa, Marko Paliaga.

Za "zbrinjavanje" svinja pozvani lovci

Na tragu sve učestalijih dojava, ali i realne situacije u kojoj su lako mogući bliski susreti čovjeka i svinja, u Rovinj su održana dva operativna sastanka, a na tragu pronalaženja odgovora - što učiniti.  U jednom trenutku, razmišljalo se i o zaštiti električnom ogradom, koja je "pala" u vodu poradi drugih životinja, posebice pasa, no i bojazni za sigurnost ljudi.

- Kako doskočiti divljim svinjama pitanje je kojim se bave sve nadležne službe od Lovačkog društva Rovinj, Hrvatskih šuma, MUP-a, Nature pa do Komunalnog servisa i Grada Rovinja. Konkretno, životinje će se hranom namamiti u područje Monfiorenza i to uz pomoć montažne čeke i hranilica gdje će ih potom čekati lovci, zaduženi za njihovo "zbrinjavanje", veli Marko Paliaga, ne želeći prije vremena otkriti o kakvom je zbrinjavanju riječ. Dodao je tek, i da će se u međuvremenu, u Park šumi poduzeti sve potrebne mjere, između ostalog i stalni nadzor lovočuvara, kako bi se spriječilo njihovo daljnje nadolaženje, odnosno osigurala sigurnost boravka u najvećim i najljepšim plućima grada- Zlatnom rtu. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter