Sve po 99 godina

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Ispred Komunalne palače u četvrtak uoči početka sjednice Gradskog vijeća na kojoj se među ostalim odlučivalo o suglasnosti za objavljivanje Javnog poziva za iskazivanjem interesa za realizaciju projekta Muzil, članovi Inicijative Volim Pulu - za Muzil održali prosvjednu akciju kojom su željeli još jednom ukazati na, kako su rekli, bezglavu rasprodaju naše zemlje i budućnosti ovog grada. Pred očima stotina turista ispred Komunalne palače postavili su transparente s natpisom "Glas za predaju Muzila glas je za vlastitu smjenu" i "Rasprodaja Muzila: Sve po 99 godina".

Izdajnički usred ljeta

- Nema nikakve sumnje da će IDS s koalicijskim partnerima izglasati podršku natječaju za iskaz interesa kojim se petina grada želi privatizirati koncesijom na maksimalnih 99 godina. Izdajnički, usred ljeta, kada je pažnja javnosti najmanja, rekla je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić, podsjećajući da su građani svoje mišljenje o tome iskazali masovnim prosvjedima tijekom javne rasprave o GUP-u 2014. godine i tijekom njegovog usvajanja.

Podsjetila je da je i provedena anketa pokazala da se većina građana protivi golfu s pripadajućim sadržajem te da žele da se Muzil integrira u urbani sustav Pule, odnosno da i građani mogu koristiti prostor Muzila za razvoj, poduzetništvo.

U priopćenju koje su pripremili istaknuli su da već sada imamo apsurdnu situaciju da je jedan veliki dio grada pod državnom kontrolom i nedostupan građanima. Kada se Muzil jednom privatizira koncesijom, navode, svako pravo odlučivanja u lokalnoj zajednici o načinu njegovog korištenja bit će isključeno. Istaknuli su, nadalje, da gradska vlast i dalje ignorira potrebe i interese građana i u čije bi ime trebali odlučivati. Vele da je Muzil mogao biti prototip planiranja u koje su uključeni građani, no nije. Istaknuli su da nije ni bilo dijaloga i sve što je preostalo je otpor samovolji stranačkih moćnika. Muzil je, ukratko, jedno od najljepših mjesta na Jadranu, rekla je Radojčić, i kao takav bi trebao služiti ovoj i budućim generacijama Puležana. Istaknula je kako nevjerojatno zvuči godina 2115. na koliko se daje Muzil, odnosno do 22. stoljeća koliko će se prepustiti na upravljanje cjelokupan poluotok.

Inicijativa Vlade RH

Prema prijedlogu javnog poziva za zainteresirane investitore Vlade RH, koja i odlučuje o projektu Muzila s obzirom da je većina zemljišta u državnom vlasništvu, o kojem su sinoć odlučivali vijećnici, riječ je o oko 170 hektara najzapadnijeg dijela Pule, gdje bi prema projektu trebali niknuti hoteli, turistička naselja, muzeji, golf igralište, marine. Do odlučivanja o Muzilu, došlo je na inicijativu Vlade Republike Hrvatske koja je sredinom srpnja donijela prijedlog odluke o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil. Cjelokupnu inicijativu i prijedlog odluke podržalo je Ministarstvo turizma i Državna agencija za upravljanje državnom imovinom. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter