Svakodnevnom uporabom čuva se jezik manjine

Sudionici okruglog stola (M. MIJOŠEK)
Sudionici okruglog stola (M. MIJOŠEK)

U prostorijama Zajednice Talijana danas je održan okrugli stol na temu "Prava pripadnika talijanske nacionalne manjine'', u sklopu EU projekta SAMPLE kojim se Grad Pula uključio u projekt Vijeća Europe i Europske unije.

Zamjenik gradonačelnika Pule i predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin uvodnim je govorom dao osnovne smjernice projekta. Kako je naglasio, riječ je o zajedničkom projektu Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na različitim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi. Zemlje korisnice ovog zajedničkog projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Za projekt je Grad dobio nepovratnih 20 tisuća eura, a za taj novac zacrtano je i realizirano sedam ciljeva među kojima prevođenje gradskih dokumenata i obrazaca na talijanski jezik, prevođenje tabela gradskih službenika i namještenika, putem tečaja talijanskoj jezika obrazovani su gradski službenici, postavljeni su dvojezični prometni znakovi pješačkih zona, a tiskan je i edukativni materijal.

Saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radio osvrnuo se na dvojezičnost u Istri i Rijeci te se založio da svaki pripadnik manjine mora nastojati očuvati svoje pismo, jezik i kulturu na način da se u svakodnevnom govoru koristi svojim materinjim jezikom: u trgovini, dok se obraća djetetu, kod doktora…

"Ako mi, svako pojedinačno, ne budemo imali hrabrosti da koristimo svoj talijanski jezik da bi i jezik i kultura preživjeli, zakoni nam neće služiti ničemu", zaključio je Radin.

Predsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta Fabrizio Somma prezentirao je povijesnu ulogu tog sveučilišta za očuvanje talijanskog jezika u Istri i Rijeci, dok je predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremul objasnio važnost Talijanske unije u promicanju talijanskog jezika na području na kojem povijesno živi talijanska manjina.

Voditeljica Odsjeka za EU politike, međunarodnu suradnju i informiranje Grada Pule Kristina Fedel Timovski pojasnila je značaj uloge javne uprave u provođenju europskih politika, dok je Tihomir Brčina iz Grada Pule prezentirao ostvarenu aktivnost te dosadašnje uspjehe u okviru projekta SAMPLE. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter