Sv. Nedelja: Uređen kolski put Jurazini-Gorinji kroj

Bara Mrguda kod Jurazini (R. SELAN)
Bara Mrguda kod Jurazini (R. SELAN)

Općina Sv. Nedelja nedavno je učinila prvi korak u realizaciji ideje o turističkom vrednovanju bivših kolskih putova očistivši onaj dug tri kilometra između zaselaka Jurazini i Gorinji kroj.

- Čišćenje takvih putova nema samo turistički značaj, već i ulogu u protupožarnoj zaštiti te omogućava ljudima pristup njihovim parcelama, kaže načelnik Gianvlado Klarić.

Debljina panjeva preostalih nakon uklanjanja drveća uz put svjedoči da nije bio očišćen tridesetak godina, a u jednoj je dionici bio i potpuno neprohodan. Sve uklonjeno raslinje usitnjeno je i ostavljeno uz rub puta da bi se pretvorilo u humus.

Trasa dobrim dijelom slijedi nekadašnje komunalne kolske putove omeđene suhozidima. Poznato je da su ovim dijelom Istre prolazili magistralni "klanci" kojima su pastiri ujesen tjerali stoku s Učke u južnu Istru, a u proljeće natrag, te se stoga mogu pronaći ucrtani u zemljopisne karte iz vremena Austro-Ugarske.

Možemo ih zamisliti kao autoceste uz koje su se, umjesto benzinskih postaja, nalazile bare za napajanje stoke. Jedna takva, zvana Mrguda, nalazi se na početku puta, odmah na izlasku iz Jurazina.

Mrguda je svojevrstan fenomen jer ne presušuje ni za najvećih suša. Obično bi baru ili lokalno rečeno "kol" ljudi iskopali i zato bi je trebalo čistiti kada bi se napunila zemljom, ali Mrguda nema taj problem jer se nalazi između plosnatih stijena škrila pa su joj rubovi kameniti i k tome vrlo pristupačni. Idealno je mjesto za nastavu biologije na otvorenom.

Dvjestotinjak metara od Mrgude, u Eržišću, nalazi se sličan kraški fenomen, izvor Rupica. Također ne presušuje, a stanovništvu je nekada služio kao izvor pitke vode. Mjesni odbor ga je prije pet godina očistio i uz njega uredio odmorište s klupama. Ideja o turističkom vrednovanju starih kolskih putova potekla je iz Udruge iznajmljivača Sv. Nedelja.

- Utvrdili smo oko 40 kilometara bivših poljoprivrednih putova i otkrili da prolaze pored izvora, bara, pećina, gradina i vidikovaca, a tome treba dodati i Park skulptura Dubrova. Također bismo mogli urediti kružnu stazu koja bi ih sve povezivala i po potrebi se spajala na takve staze u općinama Kršan i Raša. Projekti su to koje je moguće kandidirati i za sredstva iz europskih fondova, kaže Ljiljana Mekiš, predsjednica udruge. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter