Sv. Andrija čeka ulagače

Sveti Andrija nalazi se u sredini Pulskog zaljeva (arhiva)
Sveti Andrija nalazi se u sredini Pulskog zaljeva (arhiva)

Brojni putnici namjernici koji u Pulu stižu s morske strane prvo se susreću s otočićem Sv. Andrija. Malo je koji Puljanin kročio na njega, jer se godinama koristio za odlaganje brodskih sekcija Uljanika. No, nedavno je Uljanik sekcije uklonio i na vidjelo su izašle brojne male plaže pa čak i poneki montažni plažni objekt. Očito na tom otoku života ipak ima.

To nas je ponukalo da zatražimo dozvolu za odlazak na njega, a zahvaljujući susretljivosti Zorana Peruška iz Lučke uprave Pula i pratnji Siniše Kereša, nadzornika obale, taj smo naum i ostvarili.

Već obilaskom otočića s morske strane vidljivi su dijelovi utvrde koju je s vremenom prekrio bršljan i ostalo raslinje. Dolaskom do privezišta uočavamo da tragovi Uljanika i dalje postoje, u obliku velikih sidrenih kamenih blokova, no nikakvih tragova recentne ljudske aktivnosti nema. Nema ni putova ni utabanih staza. Tek grmlje, visoka trava i borovi.

- Ovdje bi bilo super urediti neki park ili možda zoološki vrt. U svakom slučaju, trebalo bi tu napraviti neku zelenu gradsku oazu, podijelio je Kereš svoje mišljenje s nama.

Ljeti, kaže nam, ovdje se neki i kupaju, mnogi pecaju, ima i onih koji vade pedoće, a s vanjske strane koji gleda prema lukobranu postoje i nekakve drvene kućice u kojima mlađi Puljani borave tijekom cijelog ljeta.

- U interesu nam je apsolutno valorizacija tog otočića. U GUP-u je za tu lokaciju predviđena zona T4, što znači ugostiteljsku, turističku i zonu zabave, i to upravo na lokalitetu austrougarske tvrđave. Uz obalu otoka je predviđena pak R2, a to je sport i rekreacija, kaže nam gradonačelnik Boris Miletić. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter