Susret s poviješću Lupoglavštine i Boljunštine

Sa susreta s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine
Sa susreta s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine

Tradicionalni "Susret s baštinom Lupoglavštine i Boljunštine", koji se po 20. put održao u dvorani zgrade lupoglavske općine, ponovo je pred lokalnu publiku iznio niz zanimljivih podataka, pripovijesti i epizoda iz bogate povijesti ovog kraja Istre.

Susret je otvorio povjesničar Miroslav Bertoša, doajen istarske historiografije, govoreći o temi "Opsjednutost turskom opasnošću i mentalna slika drugoga u Boljunskoj kronici". Fenomen osmanske opasnosti koji je stoljećima preokupirao veći dio kršćanske Europe vidljiv je i u mikropovijesti Boljuna, točnije u zapisima boljunskog kroničara i župnika na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće Vincenca Frlanića. U rečenici koja opisuje sigetsku bitku 1566. godine on kaže: "Uzeše Turki trdni Seget. Onde beše ubien Mikula Zrinski Hrvacki ban, i onde umre pas car Suliman."

Povjesničar Slaven Bertoša govorio je na temu "Povijesne crtice o Lesišćini: u prigodi 640. obljetnice prvog pisanog mjesnog imena". Naseljavali su ga Morlaci i Uskoci koje je ondje doveo slavni hrvatski vojskovođa i kapetan Klisa Petar Kružić. No, tijekom stoljeća česte su bile kmetske bune zbog pretjeranih obaveza prema feudalnim gospodarima.

Jakov Jelinčić je izlagao na temu "Matična knjiga rođenih/krštenih u župi Lanišće 1826.-1863.", Božo Jakovljević "Najzaslužniji ljudi na Lupoglavštini i Boljunštini", a Tanja Perić Polonijo "O kritičkom izdanju Novljanove etnografske monografije o Boljunu". (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter