Suša u Istri lani prouzročila milijunske štete

Na poljima Puljštine milijunske štete od suše (M. ANGELINI)
Na poljima Puljštine milijunske štete od suše (M. ANGELINI)

Zimi obilna kiša, ljeti strahovita žega. Proteklu su se godinu na poljoprivrednike južne Istre sručili mnogi problemi, a kulminirali su prerano pristiglim vrućinama i kasnije ljetnom sušom. Elementarna nepogoda proglašena je u kolovozu za područje Vodnjana, Barbana, Fažane, Ližnjana, Marčane, Svetvinčenta, ali i Tinjana i Žminja. Najviše su stradale povrtlarske kulture, ali ni ulike ni grojze nisu prošli dobro. Maslina je bilo malo, posebno autohtonih sorti, ali su zato na jesen dale izvrsno ulje.

Samo na području Vodnjana prijavljen je šteta od 17,5 milijuna kuna, a na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ližnjana u ovom sazivu čulo se da je tamošnja šteta dosegla 9,2 milijuna kuna.

Raspuštena vlast u Općini Ližnjan

Govorimo o posljednjoj sjednici jer godinu dana nakon što je umalo raspuštena općinska vlast u Ližnjanu, s obzirom da je izglasavanje proračuna za 2015. uspjelo tek iz drugog pokušaja, ove se godine to i ostvarilo. Prijedlog proračuna za 2016. načelnice Maje Cvek i donačelnika Paola Demarina nije dobio potrebnu većinu, što znači da se i Vijeće i izvršna vlast raspuštaju, imenuje vladin povjerenik te slijede novi izbori.

Prošlu su godinu u Ližnjanu obilježile uglavnom rasprave na političkoj sceni, i to o nefunkcioniranju Općine uslijed pomanjkanja kadra i loših odnosa u upravi. Valja ipak izdvojiti da je uspješno izgrađena cesta zvana Sabirnica u Ližnjanu s kompletnom infrastrukturom vrijedna 3,8 milijuna kuna, a zanimljivo je da je njena realizacija čekala 20-ak godina od kada su pokrenuti projekti. U lipnju je Vijeće pak donijelo odluku o kreditnom zaduženju od šest milijuna kuna za gradnju novog vrtića, a u svibnju je postavljena nova prometne regulacije u Šišanu i Valturi na koju su, a posebno na previsoke "ležeće policajce", mnogi imali primjedbe. Uspornici su skinuti pred kraj godine u iščekivanju suglasnosti Ministarstva prometa. U listopadu je Ližnjan nakon više od desetljeća konačno proveo i izbore za pet mjesnih odbora.

Skuplji vrtići i uređene plaže

Vratimo se na početak 2015. godine - u nju su roditelji s područja Marčane i Vodnjana ušli s poskupljenjem vrtića, a Vodnjanci su se susreli i s povećanim prirezom na porez. U siječnju je država pak Općini Barban blokirala račun, zbog čega su u pitanje došle plaće djelatnika, stipendije i funkcioniranje Općine. Razlog je neizvršenje obveza prema poslovnoj zoni Barbana, a na račun kojih je od države dobila četiri milijuna kuna. Kriza i razlika od oko 800 tisuća kuna premoštena je podizanjem kredita.

U ljetnu sezonu Vodnjan je ušao s uređenom plažom na perojskoj obali dugom 1.500 metara. Sanirani su molovi, napravljena je šetnica, javna rasvjeta, infrastruktura za beach barove… Samo dionica Portić - Martulina - Bođinka, bez uređenja plaže u Barbarigi, koštala je dva milijuna kuna.

Uz niz zahvata u Peroju i Galižani, u Vodnjanu je na Placi uređen turistički info-centar, obnovljen u sklopu projekta Revitas II. U taj je prostor uloženo 80 tisuća eura. Tijekom godine ulagano je u ekološke otoke, a nastavilo se i s uređenjem kružnih tokova pa je proljetos završen mali, ali vrlo frekventan rotor ispred Doma mladih. U travnju je pak uz crkvu sv. Blaža svečano otkriven veliki brončani kip najvećeg Vodnjanca mons. Giuseppea Del Tona, teologa, filozofa, poliglota, poeta, pisca, profesora i mistika koji je usko surađivao sa šestoricom papa.

Sutra donosimo pregled godine za općine Medulin i Fažanu, gdje su u prošloj godini otvarana najveća gradilišta u općinama Puljštine. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter