Suradnja sedam vinskih zemalja u suzbijanju bolesti vinove loze

Istarski vinogradari će dobiti sve podatke istraživanja (M. MIJOŠEK)
Istarski vinogradari će dobiti sve podatke istraživanja (M. MIJOŠEK)

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam uključen je u međunarodni znanstveni projekt WINETWORK - Mreža za razmjenu i prijenos inovativnih znanja između europskih vinorodnih regija u svrhu povećanja produktivnosti i održivosti sektora, kojeg zajedno provodi 11 partnera, mahom znanstvenih institucija i strukovnih vinarskih udruga iz Francuske, Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala, Njemačke i Mađarske.

Porečki Institut je jedini hrvatski partner

Vodeći partner u projektu je Francuski institut za lozu i vino (Institut Français de la Vigne et du Vin), a ukupna vrijednost ovog projekta, odobrenog iz europskog programa Horizon 2020, je 1,9 milijuna eura. Porečki Institut je jedini hrvatski partner u projektu WINETWORK, a njegov je projektni budžet 90.000 eura. Kako se radi o europskom programu potpora za projekte istraživanja i inovacija, ovaj je projekt u potpunosti financiran europskim novcem. Hrvatski koordinator za ovaj projekt je Marijan Bubola, a uz njega na projektu radi još troje kolega iz porečkog Instituta.

Projekt traje tri godine, od travnja ove godine do rujna 2017., a glavni sadržaj je suradnja znanstvenika iz sedam zemalja, iz kojih dolazi 90 posto ukupne vinogradarsko-vinarske proizvodnje na području Europske unije, s ciljem razmjene i širenja znanja i iskustava u suzbijanju dvije značajne bolesti u vinogradarstvu: bolesti drva i zlatne žutice vinove loze. Ove se bolesti posljednjih godina sve više šire po europskim vinogradima i tako čine velike ekonomske štete u vinogradarskoj proizvodnji.

Rezultati istraživanja dostupni vinarima

Znanstvenici, ali i proizvođači odnosno vinogradari iz zemalja i regija uključenih u projekt formirat će u sklopu ovog projekta zasebne međunarodne znanstvene radne grupe za svaku od ovih bolesti i kroz te radne skupine prikupiti iskustva i metode koje se u suzbijanju tih bolesti koriste u raznim zemljama.

Projekt predviđa i formiranje desetak stručnih grupa za vinogradarstvo u svim uključenim regijama, kako bi se saznanjima o suzbijanju bolesti pridodala i saznanja vezana uz proizvođačke prakse. Zamišljeno je da se na taj način omogući višesmjerni transfer znanja i rezultata, kako bi rezultati znanstvenih istraživanja postali dostupni proizvođačima, te istovremeno problemi iz praktične proizvodnje i rješenja koja se za njih istražuju i primjenjuju u praksi bili predstavljeni znanstvenoj zajednici. Osim ove dvije konkretne bolesti, kroz projekt će se identificirati i nove teme i problemi iz vinogradarsko-vinarskog sektora koji će biti aktualni i nakon njegova dovršetka.

Provedbom projekta trebao bi se poboljšati protok informacija i znanja između znanstvenika i proizvođača, povećati razmjena iskustava između europskih zemalja, te razviti široku bazu akademskog i praktičnog znanja. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter