Suradnja domova za odrasle osobe iz Istre i Sarajeva

Dom u Brkaču (M. RIMANIĆ/arhiva)
Dom u Brkaču (M. RIMANIĆ/arhiva)

Dom za socijalno-zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba iz Sarajeva, kantonalna javna ustanova, potpisala je s domovima iz Pule, Rijeke i Brkača Sporazum o suradnji, kaže Boris Demark, ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Motovun" u Brkaču, koji je u Sarajevu sudjelovao na stručnom skupu "Transformacija skrbi o osobama s mentalnim teškoćama prema europskim standardima".

Ustanove iz Hrvatske predstavljali su još Martina Kalčić, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Turnić", radna terapeutkinja Alenka Vondra Butigan te Vesna Sperath, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria" u Puli.

Posebno se govorilo o deinstitucionalizaciji domova socijalne skrbi u Hrvatskoj i strateškim planovima njihove transformacije. Na primjerima domova u Hrvatskoj govorilo se o iskustvima u razvoju izvaninstitucijskih usluga u zajednici, pokretanju dnevnog boravka i organiziranog stanovanja za osobe s mentalnim oštećenjima.

Bilo je riječi i o timsko-partnerskom pristupu radu s korisnicima u procesu pripreme za samostalan život. Dom Motovun predstavio je razne oblike suradnje u lokalnoj zajednici i radno-okupacijske aktivnosti korisnika, kaže Demark.

Sudionici stručnoga skupa imali su priliku vidjeti, kroz niz prezentacija, fotografije i druge detalje iz svakodnevnog života korisnika ustanova u Puli, Rijeci i Motovunu. U sljedeće tri godine, na koliko je potpisan sporazum, planirana je suradnja u izradi planskih dokumenata, razmjeni dobre prakse te pripremi i provedbi zajedničkih programa. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter