Supetarska smotra "S klobasicom u Europu"

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U subotu i nedjelju, 29. veljače i 1. ožujka, u Svetom Petru u Šumi će se po treći put održati manifestacija "S klobasicom u Europu", jedinstvena sajamsko-izložbena priredba posvećena u prvom redu tradicijskim kobasicama, ali i drugim tradicijskim proizvodima kako Istre tako i gostujućih regija-partnera. Naglaske i program manifestacije predstavili su na konferenciji za novinare u Svetom Petru u Šumi njeni organizatori i partneri. Supetarski načelnik Mario Bratulić izrazio je zadovoljstvo programskim, sadržajnim i organizacijskim napretkom ove manifestacije u odnosu na prethodne godine, te naglasio kako joj je generalni pokrovitelj Istarska županija.

Istru predstavlja 29 proizvođača

Svoje su pokroviteljstvo također potvrdili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, županija-partner ove je godine Osječko-baranjska županija, a partner u organizaciji je LAG Središnja Istra.

Rekordnih 80 izlagača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, poljoprivredne opreme i suvenira ponudit će svoje proizvode u subotu i nedjelju u Svetom Petru u Šumi, a među njima je 29 proizvođača kobasica iz Istre, drugih dijelova Hrvatske, te gosti iz inozemstva. Posebni gosti manifestacije, koji će se predstaviti na zasebnim štandovima ili vlastitim prezentacijama, su kobasičarske udruge Lemeški kulen iz Lemeša u Vojvodini, Društvo salamarjev iz Sevnice u Sloveniji, Zlatna šajba iz Samobora, zatim općina Jagodnjak iz Osječko-baranjske županije u kojoj se održava najveća hrvatska smotra kulena, iz iste županije dolazi i ugostiteljska atrakcija Baranjska kuća koja će imati vlastiti gastro-show program, a dolaze i predstavnici poljoprivredne zadruge Mali Bukovec kraj Ludbrega, nabrojao je Bratulić.

Drugo Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasice na beku najavio je Viktor Prenc, istaknuvši kako se radi o zaboravljenom tradicijskom umijeću, pa stoga tim više raduje što se za ovo natjecanje prijavljuju ne samo kandidati iz Istre, već i iz drugih krajeva Hrvatske, pa i iz inozemstva. Prvog dana sajma, u subotu, održat će se kvalifikacijska natjecanja, a u nedjelju popodne šest će najboljih nastupiti u finalu i boriti se za titulu svjetskog prvaka, a na raspolaganju će im biti mesna smjesa, vrbova šiba i crijevo. Na omču od vrbove šibe napne se otvor svinjskog crijeva koje se zatim puni prstima, bez ikakvih drugih pomagala, a pobjeđuje onaj tko u zadanom vremenu napuni najviše kobasica i najljepše mu ispadnu.

Ocjene za 42 uzorka kobasica

Predstavnica LAG-a Središnja Istra Iva Jekić najavila je da će u sklopu suradnje s LAG-ovima iz drugih dijelova Hrvatske manifestacije Dani meda u Pazinu i "S klobasicom u Europu" u Svetom Petru u Šumi posjetiti osamdesetak predstavnika petnaestak LAG-ova, među kojima i onih iz partnerske Osječko-baranjske županije. Blanka Sinčić Pulić je u ime županijskog Odjela za poljoprivredu istaknula kako se manifestacija "S klobasicom u Europu" pomaže sa 100.000 kuna iz županijskog proračuna, kao jedan od projekata zaštite i promidžbe tipičnih istarskih prehrambenih proizvoda čemu se pridaje posebna pažnja. Kao predsjednica udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, ona je izvijestila i o ocjenjivanju kobasica provedenom u utorak i srijedu u Turističko-ugostiteljskoj školi Antuna Štifanića u Poreču, koje je provela 14-člana komisija sastavljena od članova udruge, kvalificiranih senzornih analitičara. Ocjenjivana su 42 uzorka svrstana u četiri kategorije: istarska kobasica, slavonska kobasica, kulenova seka, i specifične kobasice (kobasice s aromatičnim dodacima i od raznih vrsta mesa). Svi su ocjenjivani uzorci brojem osvojenih bodova zadovoljili kriterije za neku od medalja - zlatnu, srebrnu ili brončanu, a šampioni u sve četiri kategorije i dobitnici medalja bit će proglašeni odmah nakon svečanog otvorenja sajma u subotu prijepodne. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter