Šumom Brestovicom prolazio medvjed

(Robert Fajt / Cropix)
(Robert Fajt / Cropix)

Na dva i pol kilometra zračne linije od središta Pazina, u šumi Brestovica na pola puta između Grdosela i Pazina, na blatnjavom dijelu šumskog puta uočeno je više (najmanje četiri) tragova otisaka šapa divljih životinja, o čemu su nam dojavili čitatelji (koji su htjeli ostati anonimni). Prema veličini i obliku otisaka gotovo sigurno je riječ o otiscima stopala medvjeda koji je na tom šumovitom dijelu bio viđan i prethodnih godina o čemu smo više puta izvještavali. Isto nam potvrđuje tajnik pazinske Lovačke udruge "Vepar" Alen Ritoša, doduše, dodajući da se radi o starim otiscima budući da je dojavu o njima dobio pred gotovo mjesec dana. Prema veličini otisaka pretpostavlja da se radi o medvjedici s mladunčetom koji su bili u prolazu tim krajem.

"U tijeku je lovna sezona, pa bismo sigurno nešto vidjeli da se još nalaze na tom području", kaže tajnik Ritoša. Medvjedica s mladunčetom (vjerojatno ne ista) na području Brestovice uočena je još 2009. godine. Tada je Ritoša kazao da gotovo svake godine na Pazinštinu s područja Ćićarije zaluta poneki medvjed, a 2006. godine jedan je medvjed stigao čak u neposrednu blizinu grada, podno tvrtke Kamen. No, dosad nisu zabilježeni nikakvi veći problemi. Godine 2011. uslijedile su dojave o lutanju medvjeda na području Berma (i Kršana na Labinštini), da bi se predlani na području sela Šajkovići (Grdoselo), nedaleko Brestovice, medvjed osladio medom iz pčelarskih košnica. Iste su godine medvjed odnosno njegovi tragovi viđani na nekoliko mjesta u široj okolici Gračišća (Češići, Montovani, Lokvenšćak, Škljonki), na Buzeštini i području Cerovlja.

- U hodu medvjedi dodiruju tlo cijelim tabanom, dakle slično kao i ljudi, stoga mu je trag specifičan, velik i ne može se zamijeniti za trag druge životinje, stoji na web stranicama riječke udruge za zaštitu prirode Animalia. "Na prstima ima kandže koje su duge pet do šest centimetara i kojima raskapa zemlju, trula stabla i mravinjake, ubija i kida plijen. Otisak prednje šape je okruglog oblika, gotovo upola kraći od stražnje šape, ali širi i u tragu se jasno vide otisci pet prstiju, nekoliko centimetara ispred prstiju naziru se tragovi kandži, jastučić je grebenom odijeljen od prstiju". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter