Šumarija kontrolira tartufare jer ih dio nema dozvole

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Uprava šuma Buzet u suradnji s policijskim postajama Buzet i Buje jučer ujutro kontrolirala je imaju li tartufari u Motovunskoj šumi dozvole za sakupljanje tih podzemnih gljiva.

Kontrolirano je tridesetak tartufara i 12 ih nije imalo tu dozvolu. Akcija je bila preventivnog karaktera pa je tartufarima koji su zatečeni bez dozvole dana mogućnost da je ishode bez ikakvih sankcija, a one nisu male. Po Zakonu o šumama, novčane kazne u tom slučaju iznose do sedam tisuća kuna, rekli su nam u buzetskoj Šumariji.

Za sakupljanje tartufa u državnim šumama, kojima gospodare Hrvatske šume, potrebno je ishoditi dozvolu, i to u šumariji na čijem se području planira sakupljati. Za područje Motovunske šume nadležna je Šumarija Buzet. Dnevna cijena dozvole za branje tartufa iznosi 100 kuna, 300 kuna je tjedna, mjesečna 500, a sezonska tisuću kuna bez PDV-a.

Stanovnici brdsko-planinskih područja imaju pravo na sakupljanje sporednih šumskih plodova za osobne potrebe bez naknade. No, neovisno o tome i oni moraju ishoditi dozvolu od nadležne šumarije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter