Studentski centar planira dogradnju dva paviljona doma

Interes za mjesta u domu je duplo veći nego lani (N. LAZAREVIĆ)
Interes za mjesta u domu je duplo veći nego lani (N. LAZAREVIĆ)

Krajem srpnja završio je natječaj za dodjelu mjesta u studentskom domu u Puli, te za sufinanciranje privatnog smještaja. Za 136 mjesta, kako saznajemo od zamjenica voditeljice Studentskog doma Pula, Sande Rojnić Sinković, pristiglo je čak 500 prijava iz čitave Hrvatske, što je duplo više nego lani. Privremena lista kandidata bit će objavljena do 12. kolovoza, a nakon roka žalbe utvrdit će se konačna lista koja će biti poznata oko 25. kolovoza. Cijena studentskog doma za iduću akademsku godinu bit će manja za 20 kuna i iznosit će 720 kuna.

- Završen je natječaj za ostvarivanje prava za upis u studentski dom Pula i subvencioniranje smješta studenata koji žive kod privatnih stanodavaca u Puli, u akademskoj godini 2016./2017. Kvota je jednaka kao i lani, a u dom se upisuje 136 studenata. Od ove godine imamo osigurano i šest mjesta za program mobilnosti Ersmus. Ove godine nadležno Ministarstvo je u natječaju išlo na ruku studentima sa slabijim socijalnim i ekonomskim statusom, kazala je Rojnić Sinković i ističe da su u natječaju kriteriji za brucoše i studente viših godina bili isti.

Studenata iz Istre 10 posto

Što se tiče subvencioniranja privatnog smještaja, udovoljit će se zahtjevima 130 studenata koje će se mjesečno subvencionirati s 200 kuna.

- Veseli nas što je interes tako veliki, a većinom se radi o studentima koji dolaze van Istarske županije. Oko 10 posto studenata s područja Istre je lani dobilo dom, i to su većinom studenti s područja središnje Istre. Velika većina studenata lani je bila u domu s područja središnje Hrvatske, nešto ih je bilo iz Zagreba i Dalmacije. Interes za dom pokazuje i kako raste interes za pulskim Sveučilištem koje povećava broj studija, kaže nam Rojnić Sinković.

Inače, studentski je dom, odnosno jedan paviljon, otvoren prošle godine i sada ga je napustila prva generacija studenata koja ima pravo na smještaj još u rujnu. Riječ je o jednom od najbolje opremljenih domova u državi.

- Svaka soba je klimatizirana, ima televizor, internet i hladnjak te vlastiti sanitarni čvor. A planova za proširenje ima, kaže nam ravnatelj Studentskog centra Pula Miodrag Čerina.

Prema njegovim riječima dom će se proširiti za još jedan paviljon, odnosno za 248 ležaja, a ova investicija ovisi o rezultatima natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Čerina je po pitanju dobivanja novaca jako optimističan.

- Javili smo se na jedan od natječaja tog ministarstva, i to za dodjelu bespovratnih sredstava za modernizaciju, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju. Time bi osigurali dodatni 248 ležaja. Dakle, s  postojećih 144 došli bi do brojke od 392 ležaja, što znači  da smo praktički od nule do 392 ležaja došli u samo nekoliko godina. Natječaj je namijenjen studentima u nepovoljnom položaju, što znači da ćemo imati 190 ležaja po cijeni mjesečne stanarine od 400 kuna mjesečno, a ostatak će biti po cijeni od 720 kuna, kaže Čerina. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter