Strvine pasa odbacio 32-godišnji djelatnik vodnjanske veterinarske stanice

Vodnjanska veterinarska ambulanta "Franco" (N. LAZAREVIĆ)
Vodnjanska veterinarska ambulanta "Franco" (N. LAZAREVIĆ)

"Provedenim izvidima utvrđeno je da je pronađene strvine pasa odbacio 32-godišnji djelatnik veterinarske ambulante iz Vodnjana te da se u navedenom slučaju ne radi o kaznenom djelu ubijanja ili mučenja životinja, već o prekršaju iz nadležnosti veterinarske inspekcije", odgovorili su na naš upit iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske o tome jesu li utvrdili tko je bacio lešine devet pasa pored ceste Vodnjan - Fažana, a koje je prolaznica slučajno pronašla prije desetak dana.

Policija nastavlja s izvidima

Također kažu da, zajedno s veterinarskom inspekcijom, policija nastavlja provoditi izvide radi utvrđivanja elemenata nekog drugog kaznenog djela te utvrđivanja elemenata prekršaja iz nadležnosti veterinarske inspekcije.

Inače, vlasnik vodnjanske veterinarske ambulante "Franco", Franco Bonassin, tijekom naših opetovanih razgovora, tvrdio je da ne zna čiji su ti psi i kako su dospjeli u grmlje pored ceste, na svega kilometar od njegove ambulante, da se on zapravo protivi eutanaziji koju nije napravio još od 1975. godine te da, ako je i rade u ambulanti, onda to rade njegovi djelatnici, jer je on zadužen samo za velike životinje, dok male samo cijepi. Kurativom malih životinja se ne bavi, tvrdi Bonassin, svjestan ipak da je kao direktor odgovoran i za postupanje svojih djelatnika.

No, također je tvrdio da posljednjih mjesec i pol dana, koliko zna, nisu imali zahtjeva za eutanazijom, ali da on ima ugovor i sa sesvetskom tvrtkom Agroproteinka za odvoz animalnog otpada pa da doista ne zna kakav je to splet okolnosti doveo istragu upravo u njegovom smjeru. No, potom se oglasio pomoćnik direktora za kontrolu HACCP-a i veterinarstvo Agroproteinke dr. med. vet. Zlatko Heruc, koji nam je rekao da, unatoč postojanju ugovora o odvozu animalnog otpada, vodnjanska veterinarska ambulanta nije nikada od njih tražila uslugu odvoza tog otpada pa tako ni spomenute lešine devet pasa, a da "posjedovanje ugovora s Agroproteinkom nije dokaz o propisnom zbrinjavanju životinjskih lešina".

Valja također ponoviti da su na psima bili izvađeni čipovi i to po mišljenju poznavatelja, vrlo stručno zbog čega je sumnja odmah i pala na veterinara, iako nema nikakvog razloga da se čipovi skidaju s eutanaziranih pasa. Međutim, na jednom je psu čip ostao u vratu te je upravo na temelju tog preostalog čipa policija došla do jednog vlasnika psa.

U međuvremenu su se javila još dva vlasnika i to Patrik Licul iz Valbandona i Nikola Marković iz Peroja koji su prepoznali svoje pse na fotografijama objavljenim u Glasu Istre. Prvi je upravo u Vodnjan vodio na eutanaziju svoju 17-godina staru pudlicu Arčibalda, dok je drugom 8-godišnji oštrodlaki vučjak Kron uginuo u kući zbog zastoja rada srca i također ga je, kaže Marković, odnio vodnjanskom veterinaru koji mu je uredno izdao i potvrdu o uginuću. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter