Strojevi se miču s ceste do konca travnja

Promet će se do kraja travnja odvijati jednim trakom (Z. STRAHINJA)
Promet će se do kraja travnja odvijati jednim trakom (Z. STRAHINJA)

Do Prvog maja radovi na Fažanskoj, odnosno Puljskoj cesti u Valbandonu trebali bi biti gotovi, nakon čega će se promet, od prošlog tjedna reguliran semaforima jednim voznim trakom, normalizirati. Mada su vozači navikli da se strojevi dovuku na Fažansku cestu prije i nakon turističke sezone u sklopu redovnog održavanja asfaltne površine, ovog se puta radi o izgradnji fekalne odvodnje za naselje na jugu Valbandona.

Investiciju poriva Općina Fažana

Nositelj projekta je komunalno poduzeće Pragrande iz Pule, a investiciju vrijednu 560 tisuća kuna preko programa gradnje infrastrukture za ovu godinu pokriva Općina Fažana. Da je riječ o daleko većem zahvatu od standardnog krpanja asfalta županijske ceste otkrivaju duboki kanali pod asfaltom i moćna mehanizacija koja se koristi na cesti.

- Ovo je značajna investicija kojom rješavamo fekalnu odvodnju u naselju bez ikakve kanalizacije, a koje je prošlog ljeta poplavilo - rekao nam je donačelnik Općine Fažane Radomir Korać. Godinama unazad gradnja je tog naselje na jugu Valbandona s istočne strane ceste pokrenuta stihijski, ilegalno, što je rezultiralo time da je danas, iako naraslo i uvedeno u prostornoplansku dokumentaciju, još uvijek slabo infrastrukturno opremljeno.

Nastavak trase prema moru

Taj se nedostatak posebno pokazao lani kada su naselje za obilne kiše početkom srpnja poplavile vodene bujice pristigle s Vodnjanske ceste, "tražeći" put prema moru kroz šumu. Mještanima su tada uništeni stanovi i vozila, vodu su komunalci i vatrogasci danima nastojali ispumpati na drugu stranu ceste, a mnogi su se plašili i zaraza - s razlogom s obzirom da je poplava podigla otpadne vode iz brojnih septičkih jama.

Iako se očekuje da se radnici izvođačke tvrtke Roverija maknu s ceste do kraja travnja, rok za dovršetak ukupnih radova istječe im tek 20. svibnja, saznajemo od direktora fažanskog Komunalca Mirka Gortana. Naime, nakon što radnici završe s kopanjem dubokih kanala i polaganjem cijevi na županijskoj cesti, zahvat će se nastaviti trasom prema moru, uz naselje Valbandon jug, da bi kanalom dugim 460 metara fekalna odvodnja bila sprovedena do crpne stanice Puntižela. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter