Prosvjed stotinjak susjeda zbog baznih stanica

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Gotovo stotinjak prosvjednika okupilo se u petak poslijepodne preko puta kuće Janka Žužića, inače pulskog gradskog vijećnika HDZ-a, u ulici Monte Magno u Valdebeku, kako bi iskazali svoje negodovanje činjenicom što je na kuću, uz već jednu postojeću, protekli tjedan postavio još dvije bazne stanice.

Podršku im je došao dati Branko Vujčić, tajnik udruge Zdravo naselje, koja je nedavno uspjela ishoditi da se u naselju Veruda Porat makne antena koji je jedan od stanovnika kanio postaviti.

Zvonili Žužiću na vrata

Vujčić i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Valdebek, Massimo Brajuha, otišli su pozvoniti na Žužićem ulaz. Iako je kćer, koja je baš pritom ulazila u kuću, rekla da joj oca nema kod kuće, on se nakon desetak minuta ipak pojavio pred okupljenim susjedima koji su od njega zatražili da im objasni zašto je postavio još dvije antene.

"Imaš li obraza, kako te nije sram, ubijaš nam djecu" - samo su neki od povika koje je Žužić imao priliku čuti, a upućeni su bili direktno njemu. Nakon intervencije tajnika udruge Zdravo naselje strasti su se ipak malo primirile te ga je Vujčić u ime svih susjeda upitao može li im izaći ususret i maknuti antene. Na to je Žužić odgovorio kako ne može jer je "vezan ugovorom" te pokazivao na svom mobitelu fotografije ugovora po kojima je sve u redu. Barem što se zakona tiče.

- Sve je po zakonu pogledajte malo oko sebe, eto tamo preko, na zgradi rodilišta su antene, zašto protiv mene prosvjedujete, pokušavao se opravdati Žužić no ogorčeni su ga susjedi ponovo povicima nadglasali pa je odjurio kući, a nedugo zatim i udaljio se automobilom.

I dok je tajnik udruge ljudima pokušavao objasniti da je ipak tu sve zakonski čisto te će izmaknuti antene biti jako teško, susjedi su imali razne ideje: od toga da mu se blokira prolaz cestom, do toga da svi svoje smeće umjesto u kante bacaju kod njega u dvorište pa do ideje da se angažira odvjetnik koji bi se bavio njihovom slučajem. Raspravljalo se o tome i kolika može biti naknada koju prima, a da je dovoljna da žrtvuje za to njihovo zdravlje. Iako nitko nije točno znao, jedan od mještana naveo je kako je načuo da je riječ o tisuću eura po anteni mjesečno.

Na kraju je ipak odlučeno onako kako je tajnik Vujčić i predložio, a to je da zainteresirani pojedinci postanu ogranak njihove udruge pod nazivom "Zdravo naselje Valdebek" te da se izabere voditelj prosvjeda, a koji je jednoglasno postao Massimo Brajuha.

Neće odustati

- Pripremite se na tešku borbu, žrtvovanja su velika, a borba dugotrajna i bez garancije uspjeha. Morat ćete žrtvovati svoje vrijeme, organizirati redare, dežurstva, prosvjede, koristiti svu moguću pomoć medija, društvenih mreža, angažirati prijatelje i poznanike, lobirati za svoju stvar, poručio im je Vujčić.

Na kraju je odlučeno da će se susjedi jednom tjedno sastajati u prostorijama mjesnog odbora i koordinirati daljnje akcije, da će već u ponedjeljak prijaviti mirni prosvjed koji će se održati u petak

u popodnevnim satima te da - neće odustati! (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter