Stojanović: Prevareni smo, želimo jutarnju smjenu

Učenici 3.c ispred škole umjesto na nastavi (M. ANGELINI)
Učenici 3.c ispred škole umjesto na nastavi (M. ANGELINI)

Dvadeset učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, smjera turističko-hoteljerski komercijalist, jučer su odbili doći na nastavu, prosvjedujući tako zbog odluke ravnateljstva škole da će i ovu školsku godinu pohađati u poslijepodnevnoj smjeni, iako im je obećano suprotno. Nastavu će bojkotirati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno dok im se ne omogući pohađanje nastave u jutarnjoj smjeni. Štoviše, danas će svoje zahtjeve, uz obrazloženje zbog čega su se odlučili na ovako drastičan potez, pokušati predstaviti istarskom županu Valteru Flegi, odnosno nekome zaduženom za srednjoškolsko obrazovanje u zgradi Istarske županije u Puli.

- Prevareni smo. Prilikom upisa u prvi razred THK-a obećano je nama i našim roditeljima da ćemo nastavu u poslijepodnevnoj smjeni imati samo jednu godinu, a zatim ćemo prijeći u jutarnju. Međutim, to se nije dogodilo, mi već treću godinu za redom idemo u poslijepodnevnu smjenu. Dosta nam je i želimo promjenu, rekao nam je jučer pred školom predsjednik 3.c razreda Mattias Stojanović, odlučan u svojim zahtjevima poput njegovih školskih kolega. Rekli su nam nadalje, da podršku u zahtjevima za jutarnjom smjenom i bojkotiranjem nastave imaju od svojih roditelja i da se ne boje ni sustava ni ravnateljice. Stojanović je istaknuo da su prije ovog drastičnog poteza poduzeli sve što su mogli da do bojkota ne dođe, no nitko ih nije shvati ozbiljno.

- Na početku ove školske godine smo ravnateljici poslali pismenu molbu za udovoljavanje našeg zahtjeva, a zatražili smo i zajednički roditeljski sastanak koji nije nikad održan, rekao je Stojanović. Ništa se nije promijenilo i odlučili smo se na ovakav potez, rekli su gotovo uglas učenici 3.c. Na pitanje što su jučer rekli ravnateljici, odnosno jesu li razgovarali s nekim nadležnim iz škole, odgovorili su nam da im je ravnateljica rekla da im oni ne mogu pomoći te da se obrate Istarskoj županiji. Da bojkot nije rješenje rekla im je i njihova razrednica Orhideja Petković koja je u trenutku dok smo razgovarali s učenicima, upravo krenula na nastavu u školu. Rekla im je da to nije rješenje, na što su učenici rekli da je to jedino moguće rješenje jer nitko ih inače ne doživljava ozbiljno.

- Više je problema posrijedi. Tu su učenici koji putuju pa ima dana kada zbog rasporeda autobusa moraju doći ujutro, a kući odlaze tek navečer. Nadalje, zbog poslijepodnevne smjene ne možemo odrađivati praktični dio nastave, odnosno gubimo nastavu zbog toga, rekao je Stojanović, ponavljajući da se mora pronaći nekakav kompromis i pokušati nam organizirati nastavu ujutro. Vele da će im se danas možda priključiti još neki razredi iz poslijepodnevnih smjena, usprkos odluci škole da se jutarnja smjena, zbog skučenog prostora i rasporeda, jednostavno ne može organizirati.

Radoš: Nemamo prostora za organiziranje isključivo jutarnje smjene u školi

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Ljiljana Radoš u jučerašnjem razgovoru za naš list kazala je da škola nažalost, zasad ne može organizirati nastavu u isključivo jutarnjoj smjeni. Istaknula je da škola "radi" na dvije lokacije udaljene pet kilometara jedna od druge.

Istovremeno, rekla je, trude se i u tijeku je projekt prelaska škole u jutarnju smjenu, no ne može se "preko noći", i potrebno je još malo strpljenja. Istaknula je da bi škola odavno prešla u jutarnju smjenu kada bi joj se vratila treća zgrada u kojoj je sada privatna škola.

- Kada bi imali treću lokaciju, organiziranje nastave u jutarnjim satima ne bi bio problem. Škola je 45 godina funkcionirala na tri lokacije, a posljednjih 15-ak, treća je lokacija, ona na Stoji, dodijeljena privatnoj školi, rekla je Radoš, tražeći odgovore zbog se taj problem ne riješi, pa će se riješiti sve oko jutarnje smjene. Što se tiče izgubljenih sati učenika koji prosvjeduju, Radoš je rekla da će se izgubljena nastava morati nadoknaditi te da nažalost, zasad nema mogućnosti pomoći učenicima, no istaknula je da ih razumije. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter