Stiže nam kratak nalet prave oštre zime sa snijegom

More će se postepeno smirivati (M. MIJOŠEK)
More će se postepeno smirivati (M. MIJOŠEK)

Jučer se Državnom hidrometeorološkom zavodu iz nekog razloga potkrala greška koju su, ne provjeravajući podatke drugih meteo portala, prenijeli brojni mediji. Naime, prema DHMZ-u, Pazin je jučer bio najvjetrovitiji grad u Hrvatskoj s udarima vjetra od 104 kilometara na sat, no to nije točno. Grešku je prvi uočio meteo portal Istramet i objavio na svojim stranicama, navodeći da je prema njihovim mjernim stanicama čak i u daleko vjetrovitijem Zamasku brzina dosegla "tek" 90 km/h. Dapače, prema podacima izmjerenim na njihovoj mjernoj postaji u Kolodvorskoj ulici, jučer u Pazinu uopće nije bilo pretjerano vjetrovito, a najveća brzina vjetra zabilježena je u 14 sati i iznosila je oko 18 kilometara na sat.

Južina bi nam se ponovo trebala vratiti već danas, kažu prognostički modeli. Naime, prije izraženog zahlađenja koje stiže za vikend, slijedi nam još jedna ciklona koja će gorju donijeti snijeg, a nižem području kišu. Na sreću, promjena će bit brza, tako da će sunce zasjati već sutra ujutro.

Prije zahlađenja - kiša

Pazinski Istramet, kao i mnogi drugi službeni i neslužbeni portali za izvještavanje o meteorološkim prilikama, ovih dana prati razvoj situacije na sinoptičkim kartama na kojima se pojavio jedan veliki hladni val koji bi mogao već od nedjelje prekriti veći dio Europe, sve do Sredozemlja.

- Čini se da se naš skepticizam prema velikim zimskim scenarijima ipak pokazuje opravdanim, jer nas veći meteorološki događaji u vidu snijega ne očekuju. Uslijed privremenog razvoja anticiklonalnog "bloka" iznad Atlantika, već krajem današnjeg dana doći će do postupnog prodora hladnog zraka uz stvaranje ciklone kod Genovskog zaljeva. Pritom se očekuje jugo i kiša koja će u početku padati čak i na većem dijelu Ćićarije. Tek u prvim satima petka, uslijed okretanja vjetra na sjeverne smjerove, doći će do spuštanja snježne granice ispod 800 metara, no i oborine će zatim vrlo brzo prestati, kaže Petar Radovan s portala Istramet.

Prema najsvježijim prognostičkim modelima, za vikend se na vrhu Učke može očekivati 15-ak centimetara snijega, stoga bi nadolazeće zahlađenje najviši dijelovi planine trebali dočekati u bijelom ruhu. Podsjetimo da se kao posljedica jake južine obilniji snijeg na Učki rastopio vrlo brzo, tako da trenutno snijega nema ni na najvišem Vojaku. Početak pritjecanja osjetno hladnog zraka očekuje se već u subotu a ne početkom nadolazećeg tjedna, kako se ovih dana najavljivalo, pa treba imati na umu da će se temperature zraka značajno sniziti, dok će bura doprinositi osjećaju hladnog vremena. Iako će se zadržati pretežno vedro, biti će to ono pravo zimsko "zubato" sunce.

Po kotlinama i do -10

- Početkom idućeg tjedna jutarnje temperature zraka po kotlinama unutrašnjosti poluotoka mogle bi se sniziti ispod -10°C, a hladno uz jače mrazeve bit će i uz obalu. Dnevne temperature zraka kretat će se uglavnom između 3 u unutrašnjosti i 7°C uz zapadnu obalu poluotoka, dok će na Kvarneru zbog bure biti  i hladnije. Nije naodmet spomenuti jedan zanimljiv scenarij koji pratimo. Radi se o prodoru vrlo hladnog i suhog ruskog zraka i njegovog prolaska preko iznadprosječno toplog Jadranskog mora, čime će doći do njegovog obogaćivanja s vlagom. Upravo zbog toga na suprotnoj strani Jadrana mogao bi pasti snijeg u ponedjeljak, koji je moguć i na samom moru, istaknuo je Radovan, podsjetivši na ostvarene prognoze s kraja prosinca 2014. kada je umjeren snijeg prekrio Palagružu.

Iako je o zatopljenju rano govoriti, sve više scenarija predviđa razmjerno brzo popuštanje hladnoće. Hladan zrak će nastaviti odmicati prema istoku kontinenta, pa bi nadolazeća hladnoća trebala popustiti već u drugom dijelu idućeg tjedna uz postupan povratak u temperaturni prosjek, kažu na Istrametu. Izgledno je da bi se do kraja mjeseca mogla ponovo ustabiliti sredozemna anticiklona uz povratak toplog i suhog vremenaa ukoliko se to ostvari, siječanj će klimatološki gledano svakako završiti kao još jedan natprosječno topao mjesec.

Povratak u temperaturni prosjek

Iako je o zatopljenju rano govoriti, sve više scenarija predviđa razmjerno brzo popuštanje hladnoće. Hladan zrak će nastaviti odmicati prema istoku kontinenta, pa bi nadolazeća hladnoća trebala popustiti već u drugom dijelu idućeg tjedna uz postupan povratak u temperaturni prosjek, kažu na Istrametu. Izgledno je da bi se do kraja mjeseca mogla ponovo ustabiliti sredozemna anticiklona uz povratak toplog i suhog vremena ukoliko se to ostvari, siječanj će klimatološki gledano svakako završiti kao još jedan natprosječno topao mjesec. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter