Štinjanu nedostaju trgovački i javni sadržaji

Štinjan (A. TOŠIĆ)
Štinjan (A. TOŠIĆ)

Vijećnici Mjesnog odbora Štinjan na svojoj su posljednjoj sjednici ustvrdili i Gradu Puli dostavili svoje prijedloge za pripremu proračuna za iduću 2015. godinu. Kako doznajemo od Dušanka Babića, predsjednika Vijeća, dostavljeno je ukupno 25 prijedloga. Kao prioritet traži se izgradnja javnih sadržaja u mješovitoj zoni, odnosno na parceli u vlasništvu grada, a na kojoj bi se, po prijedlogu mjesnog odbora, trebale sagraditi trgovina, mesnica, pošta budući da time ovaj mjesni odbor oskudijeva, a pošte, banke i ambulante uopće nema.

Zahtjev iz '75.

Da se na navedenoj čestici, od oko tri tisuće kvadrata koja je u cijelosti u vlasništvu Grada, izgradi višenamjenski objekt Štinjan traži već desetljećima, a interes za izgradnju takvog objekta postoji još od donošenja prostornih planova u razdoblju od 1975. do 80. godine, navodi nam Babić uz riječi da je to od nadležnih tijela tražila još i mjesna zajednica 1983. godine, no nije im udovoljeno. Kako nam priča, izgradnja objekta, iako je planirana, nije realizirana niti u razdoblju od 1985. do 1990. godine iz razloga što je tadašnji Merkant odustao od izgradnje zbog lošeg poslovanja, a sve su aktivnosti oko ovoga zemljišta prestale 1991. godine te se ponovo pokrenule od osnivanje mjesnih odbora. 

- Moram napomenuti da je novim nacrtom GUP-a bila preložena promjena iz mješovite izgradnje u stambenu, ali je MO tražio da na toj lokaciji i dalje ostane mješovita namjena izgradnje upravo zato što trgovački i javni sadržaji nedostaju ovom mjesnom odboru koji je svakog dana sve napučeniji, navodi Babić i dodaje da je njihova ideja da se u gradnju krene u obliku javno-privatnog partnerstva, budući da je parcela, kako smatraju, izuzetno atraktivna te opremljena kompletnom infrastrukturom.

Proširenje groblja

Od drugih prijedloga, mjesni je odbor tražio da se u proračun uvrsti kao prioritet i proširenje štinjanskog groblja, zatim uređenje javne rasvjete u ulicama Fortin, Puntižela, Varoš te na putu do groblja. Također, traži se i izgradnja vodovodne mreže na području Šuride te kompletno uređenje komunalne infrastrukture na Turulskoj cesti. Babić podsjeća da je u ovoj godini Štinjanu upravo za rasvjetu dodijeljeno 1,5 milijuna kuna no rješavala se tek dokumentacija. Potom, traži se i postavljanje kanalizacije i oborinske odvodnje u ulici Baližerka, Lungera, Putu za kanalić te postavljanje rampe za osobe s invaliditetom na plaži na Hidrobazi te da se u 2015. krene s projektnom dokumentacijom za sportsku zonu Štinjan koja bi se trebala izgraditi na lokaciji nogometnog igrališta. Dodaje da su u ovoj godini dobivena i sredstva za rekonstrukciju Ulice sv. Margarete, odnosno Šaliža, i Ulice Trsine te se nada da će do kraja godine napokon započeti i konkretni radovi na tim dvjema lokacijama. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter