Stablo ginka za donatore organa


U povodu obilježavanja Europskog dana darivanja organa, danas je u Puli, u parku ispod Arene, pored sporednog ulaza u parkiralište Karolina, simbolično zasađeno stablo Ginkgo bilobe, koje se smatra najdugovječnijom i najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu.

Simboličnom činu sadnje prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik za prostorno uređenje te komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, doktor Nikola Žgrablić, anesteziolog u pulskoj bolnici i predsjednik Hrvatske donorske mreže te sanacijska upraviteljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, a pridružili su im se i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Pula Roman Maglić te Armando Doblanović i Valter Šarić, članovi Izvršnog odbora Hrvatske donorske mreže.

Kako je navela Puh Belci, ovim simboličnim činom žele senzibilizirati građane za darivanje organa, dok je Žgrablić naveo da je Hrvatska, s 35 donora na milijun stanovnika, lani bila prva po broju doniranih organa.

- Ovo drvo zasadit ćemo u znak zahvale svim obiteljima koje su u najtežim trenucima koje čovjek može zamisliti ipak odlučile donirati ograne svojih najmilijih i tako spasiti druge živote. Važno je da ih se sjetimo jer su oni darovali život, naveo je Žgrabljić, na kojeg se nadovezala Hrstić rekavši da se jednim ljudskim organizmom može spasiti šest do osam ljudskih života što je neprocjenjivo. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter