Srušen dio zida bivšeg ulaza u Tekop Novu

Uredit će se i cijeli Prolaz svetog Teodora (N. LAZAREVIĆ)
Uredit će se i cijeli Prolaz svetog Teodora (N. LAZAREVIĆ)

Ovih dana srušen je dio zida na ulazu u nekadašnji prostor Tekop Nove u Prolazu svetog Teodora koji povezuje Kandlerovu ulicu i rivu. Iako su prve informacije ukazivale na mogućnost da su počeli radovi na najavljenom uređenju tog prolaza, što je Grad najavio još lani, doznali smo da je zapravo riječ o uređenju tamošnje Kuće istarskog maslinovog ulja u organizaciji firme Idea Istra vlasnice Lorene Boljunčić.

Predstoji još puno posla

- Prema konzervatorskoj dozvoli srušili smo nadozidani dio tog zida i sada nastavljamo s uređenjem tog prostora u kojem će biti budući Muzej maslinovog ulja. Bude li sve teklo prema planu, mogao bi biti otvoren za Uskrs, ali imamo još puno radova i puno posla koji bi nam se mogli i odužiti tako da je sada malo preuranjeno bilo što precizirati, rekla nam je Boljunčić.

Inače, kako je rečeno na predstavljanju u listopadu lani, Kuća istarskog maslinovog ulja bit će smještena u prostoru od 450 kvadrata, koji je unajmljen od privatnog vlasnika i nalazi se nasuprot Urbisa. U njoj će se nalaziti muzej maslinovog ulja, degustacijski prostor te prodavaonica u kojoj će se, osim ulja, moći kupiti i drugi proizvodi koji su tematski vezani uz ulje. U ovaj će projekt, prema prvotnom izračunu, biti uloženo oko dva milijuna kuna. Kako je tada pojasnila Boljunčić, namjera cijelog projekta je sačuvati industrijsku arhitekturu te učiniti Pulu ozbiljnom city break destinacijom. Kuća će biti otvorena cijele godine, a pročelje će se obnoviti prema konzervatorskim uvjetima.

- To je multifunkcionalan prostor koji uključuje razne aspekte maslinarstva u Istri. U muzeju će biti prikazana povijest istarskog maslinarstva, od starog Rima do 20. stoljeća. Bit će prikazana Istra kao maslinarska regija (tlo, podneblje, sorte, ceste maslinovog ulja), potom način uzgoja, berba, prerada i skladištenje, o čemu će se moći pogledati film, najavila je lani Boljunčić te istaknula da će vođenje kroz muzej biti omogućeno na deset jezika, a ostvarena je i suradnja s Arheološkim muzejom Istre koji će posuditi nekoliko eksponata.

Uređenje cijelog prolaza

Što se tiče uređenja Prolaza sv. Teodora u režiji Grada Pule, trenutno se, kako saznajemo, priprema natječaj kojim će se tražiti izvođač radova. Cilj projekta uređenja prolaza Sv. Teodora, kako su svojevremeno pojasnili iz Grad, je stvaranje nove moderno uređene i funkcionalne cjeline koja će se doprinijeti daljnjem otvaranju Pule prema moru.

"Riječ je o složenom projektu kojeg će pratiti i ostala buduća uređenja unutar starogradske jezgre u smislu nove LED rasvjete, šetnice, postave urbane opreme i ostalih projekata koji će revitalizirati ovo iznimno frekventno područje". Dosad su ishodovani svi posebni uvjeti građenja, lokacijska dozvola, građevinska dozvola te, dakle, predstoji raspisivanje javnog natječaja za izvođenje radova.

Zbog konfiguracije terena i visinske razlike pristupa zgradama, lokacija je podijeljena na dvije razine i to zonu prolaza iz smjera Rive i zonu prolaza iz smjera Kandlerove ulice. Prva je zamišljena kao zona za odmor s klupicama, galerijama, fontanom za pitku vodu i ugostiteljskim objektima, izvest će se i novi platoi kojima će se povezati prizemne pristupne zgrade i središnji pješački tok prilagođen i osobama s invaliditetom. Druga zona, iz smjera Kandlerove ulice, zamišljena je kao poslovna s preinakama u vizuri prostora.

Uklonit će se i zid prema Kandlerovoj

Projektom uređenja, Prolaz sv. Teodora planira se urediti različitim vrstama opločenja da bi se "doprinijelo dinamičnosti i istaknula raznolikost na lokaciji". Predviđena je i zamjena kompletne komunalne infrastrukture, postava urbane opreme i hortikulturno uređenje. Kako su već tada najavljivali iz Grada Pule, bi se u potpunosti otvorio pogled prema moru uklonit će se derutni objekt i zid koji se nalazi u zoni prema Kandlerovoj ulici.  (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter