Srezana sredstva srezala broj skupina

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Mimohod folklornih skupina porečkim ulicama u srijedu navečer označio je početak još jednog međunarodnog folklornog susreta Zlatna sopela, koji se u Poreču održava po petnaesti put, ovoga puta u nešto skromnijem izdanju.

Razlog su smanjene financijske potpore, pa će idućih nekoliko dana na Trgu slobode i porečkim ulicama nastupati, ne četdresetak kao u najbolje dane, već dvanaest folklornih skupina iz pet uglavnom susjednih zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije, Makedonije i po prvi puta Moldavije. Mediteranski folklorni sastavi nakon defilea održali su preksinoć gala koncert na središnjem trgu.

Uživanje u tradiciji

Na pozornici su se redali ovi sastavi: Folklorni ansambl Opincuta iz Kišinjeva (Moldavija); FA Bitola (Makedonija); Trevigiano iz Trevisa (Italija); Folklorna skupina Mandrač iz Kopra (Slovenija); FS DU Naklo (Slovenija); FAB Slavonski Brod; FA "Matija Gubec" iz Karlovca;KUD Zvir iz Jelenja; FA Zora iz Opatije; KUD Punat; RKUD Rudar iz Raše; KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

Posjetitelji su tako mogli uživati u europskoj tradiciji plesa i glazbe, od rijeke Dnjestar i crnomorskog primorja, preko makedonske Pelagonije, do Padske nizine, ali i čuti domaće folklorne sastave, od Slavonije, preko središnje Hrvatske do Kvarnera i Istre.

Danas će folkloraši nastupati u animacijskom program na gradskim ulicama i trgovima od 10 sati do podne, a posjetit će i Dom za starije i nemoćne. U 21 sat započinje večernji program na Trgu slobode, dok će se u subotu, 4. nakon mimohoda na Trgu slobode, održati završni koncert, također s početkom u 21 sat.

Uz ples i slike mora

Organizator Zlatne sopele je udruga Musicistra, a pokrovitelji su Grad Poreč i njegova Turistička zajednica. Manifestacija se održava u sklopu aktivnosti Međunarodnog vijeća organizacija festivala folklora i narodnih umjetnosti pri UNESCO-u.

Jučer je također u galeriji Galija Likovne udruge Poreč na Rakovčevu trgu u sklopu Zlatne sopele otvorena izložba likovnih radova porečkih slikara amatera na temu "More". Otvorenje su nastupom uljepšali Vokalna etno-skupina Nigrignanum, Zajednice Talijana Labinci. Izložba ima humanitarni karakter, jer se kupnjom radova po promotivnim cijenama pomaže nabava posebnog vozila za potrebe Društvo invalida Poreč. (A. DAGOSTIN, snimio Milivoj  MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter