Sredstvima fonda obnovit će se zgrade

Osim fasada, radovi obuhvaćaju i izolaciju krova (M. ANGELINI)
Osim fasada, radovi obuhvaćaju i izolaciju krova (M. ANGELINI)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) nedavno je objavio rezultate natječaja za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Od 140 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, odabrano je njih 82. Među njima našle su se i zgrade u Puli na adresama Koparska 54, Karlovačka 23 i Poljana svetog Martina 25 kojima upravlja tvrtka Stambeni inženjering d.o.o. Pula.

Ušteda energije do 70 posto

Kako nam je pojasnio direktor Stambenog inženjeringa Klaudio Ferlin, za zgradu na adresi Koparska 54 odobreno je 1,3 milijuna kuna, odnosno 40 posto opravdanih troškova investicije. U sklopu ovog projekta obnovit će se kompletna ovojnica - fasada i stolarija, izolirat će se krov i postaviti izolacija prema negrijanim prostorima.

Zgradama na adresi Karlovačka 23 i Poljana sv. Martina 25, čiji su se suvlasnici odlučili za toplinsku sanaciju fasade, odobreno je 40 posto opravdanih troškova u visini od 147 tisuća kuna, odnosno 222,6 tisuća kuna. Tom će obnovom suvlasnici u te dvije zgrade uštedjeti čak 48 do 70 posto energije.

Nadalje, prilikom realizacije obnove, Stambeni inženjering će u suradnji s poslovnom bankom, a putem HABOR-a i EIB-a, pokušat putem takozvanih zelenih kredita ostvariti dodatna poticajna sredstva i za 0,5 posto manju kamatnu stopu za kredite koji se realiziraju za navedene investicije.

Upravitelj Stambeni inženjering je inače, na svim dosadašnjim natječajima FZOEU-a sudjelovao i osigurao bespovratna sredstva za energetske preglede i certificiranja, kao i projektne dokumentacije za ukupno 27 zgrada.

Uštedom otplatiti kredite

- Očekuje se raspisivanje novih natječaja Fonda i mi ćemo i dalje raditi na apliciranju za sve višestambene zgrade kojima upravljamo, a koje iskazuju interes za dobivanje 40 posto bespovratnih sredstava za energetske preglede – certifikate, projektnu dokumentaciju i energetsku obnovu. Cilj nam je smanjenje troškova suvlasnicima za energiju, povećanje vrijednosti nekretnine, kao i ljepši izgled objekata, odnosno grada u cjelini, poručili su iz Stambenog inženjeringa. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter