Srce Istre bez azbesta

Radnici uklanjaju azbest (M. MIJOŠEK)
Radnici uklanjaju azbest (M. MIJOŠEK)

Nakon prezentacije kampanje zamjene azbestnih krovova i fasada diljem Hrvatske, te južne Istre, na red je došla i njena unutrašnjost. Pod sloganom "Srce Istre bez azbesta" eko udruga Moj otok održat će u Istri još dvije svoje promocije. Prva prezentacija projekta zamjene azbestnih krovova i fasada održat će se u Otvorenom učilištu Pazin - Spomen Domu (Šetalište pazinske gimnazije 1) u četvrtak, 11. rujna. Prezentacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Sveti Petar u Šumi, Motovun i Tinjan.

Ovo je, kako doznajemo iz Udruge, najbrža rastuća ekološka akcija koja se trenutno dešava na našem prostoru, a koja se nadopunjava energetskom učinkovitošću koju provodi Fond za zaštiti okoliša i energetsku učinkovitosti.

Od Krka do Pule i Tara

- Zamjenom azbestnih krovova i fasada u Hrvatskoj pridonosimo očuvanju zdravlja, uklanjamo izvor malignih oboljenja, i stvaramo ljepši ugođaj, a Hrvatsku pretvaramo u poželjniju turističku destinaciju, navodi njen predsjednik Nenad Maljković.

Akcija je već provedena na otocima Krku, Cresu, Rabu i Lošinju, u Gorskom kotaru, u Delnicama, Fužinama i Vrbovskom, potom u Opatiji, Lovranu, Mošćeničkoj Dragi i Matuljima, te Vrbovcu, Dugom selu, Velikoj Gorici, Svetom Ivanu Zelini, Ivanić Gradu, Rijeci, Benkovcu, Jastrebarskom, Zadru i Zaprešiću te u Istri u Rovinju i nedavno Puli.

- Na ukupno 25 izuzetno posjećenih prezentacija bilo je više od tri tisuće posjetitelja koje smo upoznali s novostima oko svega do sada postignutog, kao i o mogućnostima zamjene, navodi Maljković.

Iduća postaja za prezentaciju je Tar-Vabriga. Pod nazivom "Moj Tar i Vabriga bez azbesta", a pod pokroviteljstvom tvrtke Momperlon d.o.o., prezentacija projekta zamjene azbestnih krovova i fasada održat će se 23. rujna u vijećnici Općinske zgrade u Taru (Istarska 8). Na nogometnom igralištu u blizini dvorane održat će se pak prezentacija proizvoda i usluga sponzora ove udruge. Kako doznajemo, u listopadu će se prezentacija održati i u Labinu, no još nije utanačen točan datum.

Opasna azbestoza

Od Maljkovića doznajemo da Istra još uvijek nema legalno odlagalište za azbest. Stoga se onaj koji se ukloni u Istri najčešće prevozi na najbliža odlagališta u Udbinu i Karlovac. U Hrvatskoj postoji 13 takozvanih kazeta - posebno pripremljenih ploha na odlagalištu upravo azbesta, a koje se nalaze u devet županija.

- Nekada se azbest izvozio u Njemačku i Austriju koje su ga koristile kako bi njime zapunile napuštene rudnike i pri gradnji autocesta, no danas ga zbrinjavamo sami, veli Maljković dodajući kako bi Istra u konačnici i sama trebala razmisliti o tome da napravi svoju kazetu jer se odlaganje materijala plaća, a na ovaj bi način novac ostao "kod kuće".

Inače, od azbesta je, odnosno azebstoze, u 2011. godini bilo 168 novo oboljelih, a najviša stopa smrtnosti zabilježena je u Primorsko-goranskoj županiji - 3,82 osoba na 100.000 stanovnika.

Zamjena azbestnog krova uz znatnu uštedu

Kako doznajemo, u sklopu ove akcije izlazak krovopokrivača na teren i izračun se ne naplaćuje (ali se mora biti član Udruge što košta 200 kuna), a u akciji se dobiva do jedne kune po kilogramu za skinuti pokrov od azbesta. To je u konačnici, zavisno od veličine krova, ušteda od oko 1.500 kuna.

Kako pojašnjavaju iz ove udruge, zamjena azbestnih krovova je u principu jednostavna, ali je trebaju provoditi za to obučeni ljudi. Stari azbestni (salonit ili eternit) krov se jednostavno skine, a na njegovo mjesto postavi mediteran crijep, ili neki drugi po želji. Prilikom zamjene dobro je provjeriti je li potrebno promijeniti letve i vodonepropusnu foliju (PVC), što iziskuje manji trošak. Ako je potrebno promijeniti oluk, daske, grede ili popraviti samu bazu krova to već iziskuje veći trošak, ali ga je pametno provesti u momentu takve zamjene krova, navode stručnjaci. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter