Sprema se bogat program za ovogodišnju Visualiu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj ugostili su danas u gradskoj palači organizatore Visualia Festivala iz udruge Sonitus na čelu s direktorom festivala Markom Bolkovićem. Povod je bilo prošlotjedno proglašenje Visualia Festivala najboljim kulturnim i najboljim eventom u svim kategorijama u 2016. godini u konkurenciji čak 102 prijavljene manifestacije.

- Osvajanje ove prestižne nagrade i nošenje titule najboljeg festivala zasigurno je priznanje za uloženi trud, znanje i zalaganje što služi na ponos Gradu Puli, rekao je prigodno gradonačelnik Miletić. - Živimo u Gradu svijetla i kreativnih pojedinaca koji imaju viziju kako učiniti nešto lijepo i kvalitetno za građane i posjetitelje našeg grada. Posebno nas veseli što su ovakve manifestacije postale i razlog dolazaka u naš grad, jer je upravo ponuda doživljaja jedan do glavnih motiva zašto turisti odabiru neku destinaciju. Nadamo se da će u travnju biti zgotovljen i rotor na ulasku u grad što će biti još jedan od vizualnih efekata kojima ćemo se moći pohvaliti u Gradu svijetla i da će i to biti jedan od segmenata turističkog doživljaja u našem gradu koji izgodine u godinu ruši turističke rekorde, naglasio je Miletić.

Marko Bolković rekao na je da je i njih nagrada iznenadila jer je trebalo udovoljiti zahtjevu da manifestacija bude "inovativna i interaktivna", a posebno ih je razveselilo što su u konkurenciji bile 102 manifestacije.

- Veliki smo put prešli otkad smo počeli s Visualia festivalom prije pet godina, kada smo morali objašnjavati što želimo i što radimo, ali ovo je dokaz da smo bili na pravom putu. Ove godine obilježavamo petu godinu festivala i možemo najaviti nove i zanimljive atrakcije, a cilj je svake godine ostaviti gradu jednu trajnu instalaciju koja će kroz godine doprinijeti projektu Grada svijetla. Treba reći da su snaga našeg festivala ljudi, pa osim samih atrakcija posebnu važnost ima ona energija koja kola među ljudima kada šeću gradom od atrakcije do atrakcije, rekao je Bolković, dok se Cinkopan Korotaj nadovezala i rekla da festival izgleda veći u odnosu na uloženi novac, a sada je postao i primjer kojeg kopiraju mnogi gradovi jer su festivali svijetla sve traženiji i u svijetu i kod nas, s obzirom da privlače i mlade i stare.

Dodala je kako je nakon prvog festivala, paljenje Svjetlećih divova bilo logično organizirati i spojiti s ovim festivalom te i ona naglasila da će uskoro biti obznanjen bogat program ovogodišnjeg festivala.

Prema riječima Marka Bolkovića, članovi udruge Sonitus veći dio godine provode u svojim prostorima u Rojcu stvarajući nove instalacije. U tome vide i izazov, ali i uživaju u stvfarranju uvijek novih stvari pa Bolković poziva sve zainteresirane mlade osobe da im se jave, jer, kako je rekao, za mlade kreativce iz audiovizualne sfere i novih tehnologija, od programiranja do rasvjete, kod njih uvijek ima mjesta. Upravo zato održavaju sve traženiji VisuaLab/EduSplash, Multimedijsku platformu za edukaciju i razvoj, gdje je u sklopu osam radionica s više od 200 polaznika godišnje.

- Zabavno je i interesantno pa pozivamo mlade ljude da nam se jave i postanu dio tima, rekao je Bolković. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter