Sportskim klubovima treba više novaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovno pokretanje Fonda za izvrsnost u sportu i povećanje sredstava u gradskom proračunu koji bi se izravno dali klubovima i sportašima - s trenutnih 2,14 milijuna na tri milijuna kuna godišnje - glavni su prijedlozi porečkog SDP-a, koje su na današnjoj konferenciji za novinare iznijeli čelnik podružnice ove stranke Rodoljub Kosić i predsjednik savjeta za sport u SDP-u Roland Fable.

Prednost sportovima na vodi

Kada bi se ovi prijedlozi ostvarili, tada bi se u klubovima ukinulo plaćanje članarine, čime bi se rasteretili roditelji, istaknuo je Fable. Sljedeće što traže od gradske vlasti jest redefiniranje kriterija za raspodjelu sredstava, odnosno izrada novog pravilnika o financiranju sporta i klubova, gdje bi naglasak morao biti na djeci mlađoj od 18 godina, te donošenje odluke o prioritetnim sportovima u Poreču. SDP-ovci drže da bi prednost trebalo dati dvoranskim i sportovima na vodi.

-Građanima želimo razjasniti proračunsku stavku za sport od 19,3 milijuna kuna u ovoj godini. Od toga na kreditne obveze za sportsku dvoranu Žatika ići će 12,5 milijuna, potom za plaće, održavanje objekata i ostale troškove Sportske zajednice Grada Poreča 6,8 milijuna, dok na kraju izravno klubovima ide tek 2,144 milijuna kuna. Taj iznos nije dovoljan, prije izgradnje Žatike bio je daleko veći, a u međuvremenu je broj klubova narastao. Zbog toga su klubovi u poteškoćama, a rezultati se ostvaruju zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji ih vode i roditeljima, objasnio je Fable. Ponovnim pokretanjem Fonda za izvrsnost, koji ne bi teretio proračun, bilo bi omogućeno prikupljanje sponzorstava od privatnih tvrtki, jer klubovi teško mogu funkcionirati bez novaca, niti svi roditelji mogu plaćati troškove.

Klubove uključiti u velika događanja

Trebalo bi klubove značajnije promovirati i uključiti o velike sportske manifestacije, kao što je prvenstvo odbojke na pijesku Swatch Major Series i Europsko rukometno prvenstvo u 2018.

- Prema sportskim objektima Grad bi se trebao odgovornije ponašati te ih bolje održavati i redovito sanirati. Neprihvatljivo je da se dvorana Žatika daje besplatno u najam, a istovremeno se plaća najam drugih dvorana za klubove koji za vrijeme zauzetosti Žatike ne mogu u njoj trenirati. Također, tražili smo da i SDP sudjeluje u izradi strategije razvoja sporta. Na tu temu tražili smo tematsku sjednicu Vijeća na kojoj bismo zajedno donijeli smjernice za razvoj sporta, što je prihvaćeno, ali u zadnje četiri godine nije nikad realizirano, napomenuo je Kosić.

Žatiki ime Đanija Šegona

Kosić i Fable su istaknuli da podržavaju inicijativu koju je pokrenula lokalna udruga kineziologa prema kojoj bi se dvorani Žatika promijenilo ime u korist Đanija Šegona, jednog od najistaknutijih sportskih djelatnika koji je za života dao nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Poreču. Zbog njegovih zasluga SDP smatra da ga treba posthumno nagraditi. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter