Sportski centar iza pruge u Vodnjanu čeka privatne ulagače

Teniski tereni izgrađeni 2011. godine dio su budućeg sportskog centra
Teniski tereni izgrađeni 2011. godine dio su budućeg sportskog centra

Nemalih deset milijuna eura potrebno je za realizaciju velikog sportskog centra u Vodnjanu, zbog čega se tamošnja gradska uprava i uzda u privatne investitore. Naime, sportski kompleks planiran uz željezničku prugu nedaleko od Istarske ulice, "oglašen" je kao poziv potencijalnim ulagačima na stranicama Hrvatske gospodarske komore, preko njenog Centra za investicije, zajedno s još pet velikih istarskih projekata u turizmu, poljoprivredi, sportu i infrastrukturi.

Kompleks na 2,5 hektara površine

Među njima su i projekt golfa na Marleri i turistički kompleks Terra Istriana u Umagu. Mada je vodnjanski projekt s obzirom na visinu investicije višestruko skromniji od njih, pitanje njegove gradnje proteže se već gotovo cijelo desetljeće.

- Osnovni razlog zašto ga mi nismo sami realizirali je taj što u proračunu jednostavno nemamo sredstva za to. Kako smo dobili poziv agencije, tako smo i objavili naš projekt Sportskog centra u katalogu investicija, no interesa za sada nije bilo, rekao nam je Ezio Pinzan, pročelnik Grada Vodnjana za gospodarstvo i EU projekte.

Sportski centar nije neka nova ideja gradskih čelnika - već se dugo nameće kao kompleks koji bi Vodnjan, uz poljoprivredu, promet, obrt i turizam, lansirao visoko i u sportskom svijetu. Uostalom, više je puta gradonačelnik Klaudio Vitasović u javnosti izjavio da je sportski centar nužan želi li vodnjanske sportaše zadržati kod kuće i omogućiti mladima sportsko razvijanje.

Već izgrađeni teniski tereni

Kompleks, za koji je lokacijska dozvola dobivena još 2008. godine, gradio bi se na parcelama u vlasništvu Grada Vodnjana površine veće od 26 tisuća kvadrata, iza velikog parkirališta, preko željezničke pruge. Na tom prostoru, uostalom, u jesen 2010. počela je izgradnja, a u rujnu 2011. su i otvorena četiri teniska terena, prvi korak u realizaciji budućeg centra. Kako od Pinzana doznajemo, prema projektu koji je davno zgotovljen, kompleks bi raspolagao gradskim bazenom, multifunkcionalnom dvoranom, pokrivenim boćalištem, wellnessom, teretanom, uredima…

- Sportski centar je ogroman. Proteže se na tri hektara u vlasništvu Grada Vodnjana, a njegov su dio i već izgrađeni teniski tereni bez čvrstog objekta. Dakle, projekt je napravljen, zemljište imamo i samo se čeka investitor, rekao je Pinzan.

Poznato je da je vodnjanska uprava do sada već niz projekata ostvarila kandidirajući ih na europske fondove i povlačenjem bespovratnih sredstava. Zašto se u ovom slučaju okreću modelu javno-privatnog partnerstva, a ne fondovima, Pinzan objašnjava da jednostavno ne postoji europski fond koji bi financirao izgradnju sportske infrastrukture. Uostalom, kaže, s istom se situacijom susreće i Grad Pula po pitanju gradskog bazena čiju će gradnju morati realizirati ogromnim kreditom.

Pothodnik je jedino dobro rješenje

- Treba reći i da je ovaj naš projekt stao zbog toga što ne postoji komunikacija između velikog parkirališta i budućeg centra - između njih se nalazi željeznička pruga i to je problem. Imali smo u planu raditi pothodnik ili nadvožnjak ispod pruge, ali se na planovima i stalo. Pothodnik je realnija solucija, jer bi nadvožnjakom limitirali visinu tereta na teretnim vlakovima. U svakom slučaju, imali smo kontakte s Hrvatskim željeznicama gdje su nam rekli da pustimo to po strani, da ćemo lako to realizirati kada pronađemo investitora, rekao je Pinzan.

U katalogu investicija na stranici HGK-a kao prednost projekta istaknuta je blizina glavne ceste i velikog parkinga. Specificirano je da se planirani kompleks sastoji od glavne zgrade i pratećih objekata, a osim primarne funkcije, odnosno sporta i rekreacije, centar će imati popratne sadržaje poput ugostiteljstva i trgovine, uglavnom sportske opreme, i manji servis sportske opreme te poslovne prostore za sportske klubove.

Projekt Otta Barića

Da će se projekt sportskog centra morati realizirati javno-privatnim partnerstvom istaknuto je već u listopadu 2008. godine prilikom potpisivanja ugovora o projektiranju između gradonačelnika Klaudija Vitasovića i Otta Barića iz zagrebačke tvrtke Arhitektura Tholos. Da ne bude zabune, riječ je o arhitektu Ottu Bariću, sinu poznatog nogometnog stručnjaka istog imena, čija je tvrtka ostvarila brojne projekte.

Bazen i restoran

Planirana ukupna bruto površina cijelog objekta je 10,5 tisuća kvadrata, a sastoji se od podruma, prizemlja i jednog kata. U prizemlju je zamišljen gradski bazen, sportska dvorana i wellness centar, dok će prvi kat imati restoran i caffe bar, urede i trgovine. Površina otvorenih sportskih sadržaja iznosi 4,3 tisuće kvadrata. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter