Sport za sve: Svaki dan 30 minuta hoda za zdravlje!


Rekreativno hodanje u sklopu programa "Sport za sve", povodom Svjetskog dana pješačenje ovog je vikenda organizirao Savez sportske rekreacije Istarske županije na koje su se odazvali mnogobrojni sudionici iz cijele Istre.

Nazočne je u Kanegri, gdje su se svi okupili, prije početka pozdravio predsjednik Saveza Aldo Krelja te zahvalio rekreativcima upravo na velikom odazivu i upozorio na važnost svakodnevnog hodanja od barem 30 minuta za dobar rad srca i krvnih žila.

Nakon toga je domaćin ovogodišnjeg pješačenja Društvo sportske rekreacije "IKB" na čelu s predsjednicom Patricijom Krošl  povelo rekreativce na pješačenje. S vrha Kanegre dočekao ih je pogled na Savudrijsku valu i solane, a šetalo se i djelom Parenzane.

 Nakon granice sa Slovenijom su rekreativci hodali pored solana, a kraj pješačenja je bio u kmetiji, agroturizmu Ahmić u mjestu Dragonja gdje su ih dočekali domaća maneštra, malvazija i prošek za okrjepu. Nakon deset kilometara pješačenja rekreativci su našli još malo snage i za ples uz zvukove harmonike.

Rekreativci su već počeli planirati i rutu kojom bi pješačili iduće godine, a jedan od prijedloga je šetnja uz baljansku rivijeru. Inače, ovo je jedanaesto organizirano pješačenje u organizaciji Saveza. Prvih pet se hodalo na Koritima na Ćićariji, potom na Skitači, močvari Palud do autokampa Villas Rubin u Rovinju, potom Rt Kamenjakom, Parenzanom od Grožnjana do Oprtlja, a lani su odradili rutu Porto Porton -Antenal.

Održana humanitarna akcija IDS-a "Hodanjem do zdravlja"

Istim povodom su se ovog vikenda u organizaciji IDS-a pod nazivom "Hodanjem do zdravlja" okupili i mnogobrojni građani Rovinja. Riječ je o akciji koja će se svake iduće subote, slijedeća dva mjeseca, održati u svim većim gradovima Istre.

Kretanjem se kilometri pretvaraju u donaciju - svaki učesnik i svaki prijeđeni kilometar se množe, pretvaraju u bodove i čine zbir. Jedan prijeđeni kilometar, puta jedna kuna, puta broj sudionika. U Rovinju je sudjelovalo 120 osoba, pa se po toj formuli prikupilo točno osam tisuća kuna, koje će se donirati rovinjskom Dječjem vrtiću i jaslicama Neven za nabavku sportske opreme i rekvizita za novi vrtić na Valbruni.

I ovom humanitarnom akcijom se želi doprinijeti podizanju svijesti o važnosti kretanja i tjelesne aktivnosti, a hodanje i kretanje je jedan od najjednostavnijih načina rekreiranja. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter