Spomenik Mati Parlovu umjesto u Puli - u Zagrebu

Mate Parlov
Mate Parlov

Kao što smo upozoravali, 3,4-metarski spomenik Mati Parlovu, kojeg je izradio akademski kipar Ante Jurkić, a koji je na inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza (HBS) trebao biti postavljen u Pulu, seli u Zagreb. Otkrio je to tjednik Nacional u posljednjem broju, gdje otkriva da je to plod neizdavanja dozvole pulskih konzervatora da se spomenik najvećem hrvatskom sportašu 20. stoljeća postavi na Korzo, odnosno Giardine.

Dvije godine - papirologije

Grad Pula je, na prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule, za postavljanje spomenika Mati Parlovu odabrao lokaciju parka na rivi između dva ulaza u Karolinu. S time se, pak, ne slaže obitelj Parlov bez čijeg odobrenja nema realizacije niti jednog projekta vezanog za olimpijskog, svjetskog i europskog boksačkog prvaka.

HBS je prije gotovo dvije godine podnio zamolbu za dobivanje suglasnosti za postavljanje spomenika Mati Parlovu u Puli. U inicijativi je priložena suglasnost obitelji Mate Parlova te su predložene lokacije na Korzu nasuprot kafića Mate Parlova, odnosno u parku ispod Arene, točnije Faverijske ulice između dijela Amfiteatarske ulice i Prolaza Nevenke Zacchigne. Međutim, konzervatori su ove lokacije odbili.

Kako smo doznali, pak, od glavnog tajnika Hrvatskog boksačkog saveza, u Fažani će se postaviti spomenik Mati Parlovu koji će predstavljati legendarnog boksača "u gardu", a riječ je o projektu koji su dogovorili Općina Fažana, obitelj Parlov i akademski umjetnik Ante Jurkić, koji je izgradio i spomenik koji se trebao postaviti u Puli. Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak, pak, najavio je postavljanje spomenika koji je trebao biti u Puli u Zagrebu.

- Na žalost, pulski konzervatori su još uvijek bez odluke i lokacije koja bi bila prihvatljiva, odnosno bez dogovora s obitelji. Nadao sam se da će svi prihvatiti ovu inicijativu odavanja počasti legendarnom sportašu, no, najveći problem su konzervatori koji ne dozvoljavaju postavljanje spomenika na Korzu. S obzirom da u Puli ne možemo postaviti spomenik Parlovu onda ćemo ga postaviti u Zagrebu ispred Arene Zagreb i o tome smo već vodili pregovore s nadležnima, rekao nam je u telefonskom razgovoru Bošnjak.

Problem se, očito, krije u tome što se konstantno raspravlja o skulpturi Parlova s uzdignutim rukama visokoj 2,5 metra, koja je s postoljem visine 3,4 metra, što daje podlogu da se tako visok spomenik ne bi uklopio na Korzo. No takvo je rješenje na natječaju odabrao HBS. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter