Spomenik biskupu Dobrili u njegovu rodnom Ježenju

Spomenik je blagoslovio biskup u miru mons. Ivan Milovan (M. RIMANIĆ)
Spomenik je blagoslovio biskup u miru mons. Ivan Milovan (M. RIMANIĆ)

Nadomak dvorišta njegove rodne kuće u Velom Ježenju svečano je otkriven i blagoslovljen spomenik biskupu Jurju Dobrili. Dobrila, veliki sin Istre, trajno je nadahnuće brojnim prethodnim, ali i sadašnjoj generaciji, rekao je biskup u miru mons. Ivan Milovan koji je predvodio svečanu misu, a nakon nje blagoslovio spomenik koji je netom prije otkrio mladi Ježenjac Juraj Krizmanić. Spomenik je postavljen u čast 202. obljetnice Dobrilina rođenja. Reljef je djelo Dubravka Radmana, kameni blok u kojem je isklesan dar je Dorijana Brenka, a kameno postolje Đenija Ujčića iz sela Munci.

- Juraj Dobrila bio je čovjek koji je maksimalno "oplodio talente", iz ništavila jedne seoske zabiti, iz potleušice u Ježenju otisnuo se do visina koje je trudom i zalaganjem dostigao. Ta su dostignuća, naglasio je Milovan, bila plod velikih napora, jer Dobrila je živio u izuzetno teškim vremenima.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je da treba ustrajati u nastojanju da se njegovi posmrtni ostaci s tršćanskog groblja Sv. Ana prenesu u rodni kraj. U ime Istarskog književnog društva "Juraj Dobrila", predsjednik Mladen Juvenal Milohanić svakoj je kući u Ježenju darovao primjerak knjige "Juraj Dobrila, zastupnik naroda Istre", da bi Dobrila, naglasio je: "Nastavio živjeti u kamenu, u knjigama i u svim obiteljima u Ježenju, ali nadasve u srcima sadašnjih generacija svojih sumještana".

Marija Sošić iz Osnovne škole Jurja Dobrile u Rovinju i Mirjana Ferenčić iz Ježenja govorile su stihove o Dobrili. Morena Banovac iz Ježenja podsjetila je na Dobrilin životni put, a Mara Valić, maturantica Pazinskog kolegija-klasične gimnazije, govorila je pjesmu Mate Balote "Moj Otac". Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, govorio je o Dobrilinom javnom i političkom djelovanju, a Željko Mrak, predsjednik Hrvatskog katoličkog mladenačkog društva "Seljačka sloga, Trviž 1911.", osvrnuo se na Hrvatski katolički pokret u Istri i društva koja su poniknula na kršćanskim načelima i hrvatskim nacionalnim osjećajima. Na misi i u programu sudjelovali su zborovi iz Ližnjana i Starog Pazina te kantautor Davor Terzić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter