Spašen: Uljanik TESU ugovorio gradnju 20 generatora

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Uljanik TESU je jučer objavio da je ugovorio gradnju i isporuku 20 generatora za ugradnju u dizel-električne lokomotive. No, ako se posao realizira to će biti tek početak jer im slijedi niz sličnih ugovora, a što će im osigurati dugoročnu popunjenost kapaciteta. Naime, u tijeku su pregovori s ruskim državnim željeznicama za rekonstrukciju većeg broja dizelskih električnih lokomotiva snage 550 kW u koje bi se ugrađivali TESU-ovi generatori i Cummins motori.

Te novine bi trebale označiti preokret za pulsku Tvornicu električnih strojeva i uređaja koja je od početka godine u nemilosti svoj jedinog vlasnika, Ministarstva financija, koji je ovršuje zbog starih dugova a istovremeno ne rješava pitanje nadoknade za oduzeto pomorskom dobro. Ranije je zbog nedostatka posla dio od 109 radnika poslan na čekanje. Rajko Kutlača, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora TESU-a nam je komentirao da ugovoren posao pokazuje da tvrtka ima svoje mjesto na izvoznom tržištu, ali i da zaslužuje pažnju vlasnika kako bi mogla normalno poslovati.

Inače, proizvodnja generatora za ugradnju u dizel-električne lokomotive nije novina u poslovanju TESU-a. U prethodnom razdoblju su razvili i isporučili nekoliko tipova generatora za dizel-električne lokomotive koje se grade ili revitaliziraju. U suradnji sa mađarskom firmom Woodward-Mega do sada je modernizirana ruska lokomotiva TEM2, a krajnjem korisniku u Rusiji predane su tri lokomotive. U tijeku su radovi na još sedam lokomotiva za koje su tijekom ove godine već isporučeni generatori.

- Pošto su krajnji korisnici izuzetno zadovoljni karakteristikama isporučenih lokomotiva, uslijedila je nova narudžba za 20 istih generatora. Riječ je o lokomotivama u koje se, osim novog generatora, ugrađuju i novi Cummins diesel motori snage 900 kW, te potpuno novo mikroprocesorsko upravljanje i regulacija. U sljedećih nekoliko mjeseci planirano je i završno ispitivanje najveće ruske dizel-električne lokomotive koja se modernizira u Vilniusu (Litvi). U nju se ugrađuje novi MTU motor snage 2.900 kW i novi TESU-ov generator.

Ako modernizacija te lokomotive zadovolji očekivanja kupca uslijediti će nova narudžba za serijsku proizvodnju. Pred dvije godine je u TESU-u, za Gredelj-Zagreb, izrađen i ispitan prvi generator iz ugovora za isporuku deset generatora za nove dizel-električne lokomotive s Caterpillar motorima snage 900 kW. Nažalost, zbog stečaja Gredelja čeka se nastavak realizacije ugovorenog posla. Također, čim se smiri situacija u Ukrajini, očekuje se nastavak pregovora za isporuku generatora za 1.900 kW lokomotive koje bi se rekonstruirale u Lugansku, stoji u priopćenju TESU-a. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter