Sovinjski pusti od tisuću cundri i stari kanon

Sovinjski pusti u Sovinjaku (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Sovinjski pusti u Sovinjaku (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Smo ga obesili naopak jer je bila slaba letina, tako će u Sovinjaku pojasniti razloge zbog kojih su svoga pusta, krivca za sva prošlogodišnja zla, objesili naopako i još mu k tome nadjenuli žensko ime nazvavši ga Kita Pucić. Krivca su na staru ladonju kod mjesne crkve objesili "Sovinjski pusti", tradicijska grupa koja se sastoji od zvončara, odnosno pusta odjevenih u odijela sačinjena od ručno prišivenih, tisuću raznobojnih krpica - cundri. Pusti imaju i palicu od smreke ili crnog graba na čije su korijenje obješena zvonca.

- Od starine so prvi šli kroz selo i delali dišpete, ispričat će predstavnik sovinjskih maškara Mirjan Černeka.

Sovinjci nisu poznati samo po svojim pustima, vrpčastim stvorenjima koja na glavama imaju maske od lisičjeg ili zečjeg krzna već i po legendarnom kanonu, pa su otvarajući proteklog vikenda pusnu sezonu, na mjesni trg postavili repliku toga topa koji se spominje u narodnoj predaji. Cijev je izrađena od bekvara, a postolje i kotači su od starog voza, kanon još ima "baklju, buricu za petrolej da se baklja more namočit i važgat, ima škatulu za barut i kosir".

Prenoseći storiju o legendarnom sovinjskom kanonu, Černeka je rekao da su se davnih dana Sovinjci skregali sa Zrenjcima i da bi zrušili zrenjski zvonik i ubili Zrenjce, su izradili kanon na postolju od starog voza, sa cijevi od drva smokve i postavili ga na mjestu nekadašnjeg kaštela, nedaleko mjesnog groblja. Okupili su se oko kanona napunili ga s barutom no kada su ga zapalili, cijev je eksplodirala i poubijala sve u blizini izuzev jedinog preživjelog. Taj je počeo vikati, hura, hura - jer ako je toliko mrtvih u Sovinjaku koliku li je tek štetu top napravio na Zrenju!

Sovinjski pusti su početak maškarane sezone obilježili i subotnjim gostovanjem u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji gdje su se uključili u Halubajski karneval u Viškovu. Po sedamnaesti put spremaju se za odlazak u Matulje na smotru zvončara, a sudjelovati će i u velikom maškaranom mimohodu koji će se u Buzetu održati na pusnu nedjelju.

Upravo su zahvaljujući očuvanju tradicijskih običaja svoga kraja Sovinjci  su 2000. godine predstavljali Istarsku županiju na Smotri folklora u Zagrebu koja je u cijelosti bila posvećena pusnim običajima. Tamo su ih zapazili predstavnici KUD-a Tanac i pozvali ih na festival hrvatskih ansambala u Mađarskoj koji je te godine u Pečuhu okupio šest folklornih i pusnih grupa iz Hrvatske, među njima i Sovinjske maškare. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter