Sniježni pokrivač zabijelio i dijelove Istre

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Snijeg je danas zabijelio gotovo cijelu Hrvatsku, a oko 19 sati počelo je sniježiti i na Bujštini. Djelatnici Bina Istre, kako doznajemo od Tee Balde iz te tvrtke, danas su od jutra, zbog najavljene mogućnosti snježnih padalina i niskih temperatura, posipali kolnik Istarskog ipsilona. Osim u pojedinim dijelovima Istre snijeg je danas padao u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Slavoniji.

Posvuda zimski uvjeti

Zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta, a iz Policijske uprave istarske danas su uputili upozorenje vozačima da budu oprezniji u narednih nekoliko dana jer se očekuju nepovoljne vremenske prilike. Prema vremenskoj prognozi očekuje se kiša, ali i snijeg, a uz jak vjetar te niske temperature zraka, mogu se očekivati problemi u cestovnom prometu. U takvim uvjetima zbog mogućeg snijega ili pojave poledice na kolniku opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima te brzinu vožnje prilagoditi stanju i uvjetima na cesti. Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima ne cesti, treba pripremiti i motorno vozilo za zimske uvjete vožnje i nabaviti zimsku opremu.

Iz Hrvatskog autokluba navode da je u tijeku zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su bili mokri ili vlažni i skliski od kiše, a zbog niskih temperatura bilo je poledice, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Učestali su bili i odroni zemlje i kamenja. U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri magla je mjestimice smanjivala vidljivost. U prekidu su bile brojne trajektne, katamaranske i brodske linije Riječkog, Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog okružja. Zbog obilnog snijega u Zagrebu je danas od 15 sati na cestama bilo oko 150 ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta koje su solju i sipinom posipali glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama linije gradskog prijevoza te brdske linije.

Prometna prognoza

Prometna prognoza HAK-a za sutra navodi da će se u većem dijelu unutrašnjosti voziti otežano, zbog snijega, koji se očekuje i u dijelu priobalja, posebice na riječkom području. U ostalom dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima te u usjecima. Zbog snijega i zimskih uvjeta očekuju se zabrane prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Vozačima iz HAK-a savjetuju da se na vrijeme informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog jakog vjetra za pojedine skupine vozila moguća su ograničenja na goranskoj dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, Jadranskoj magistrali (DC8) te podvelebitskoj dionici autoceste A1, kao i poteškoće u pomorskom prometu. (M. Ko./Hina)


Podijeli: Facebook Twiter