Služba HZMO-a u Puli postala ured, župan prosvjeduje

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Najnovijom izmjenom Statuta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Područna služba HZMO-a u Puli pretvorena je u Područni ured. Na takvu je izmjenu oštro reagirao istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdivši da je riječ o neprihvatljivom postupku.

Jakovčić je u prosvjednom pismu upozorio potpredsjednicu Vlade i ministricu socijalne politike Milanku Opačić te ministra rada Miranda Mrsića da se time nastavlja trend da se bez konzultacija s lokalnom i regionalnom samoupravom i bez ikakvih jasnih kriterija sve važne državne službe koje su od nastanka Istarske županije djelovale kao područne službe sa sjedištem u Puli odjednom ustrojstveno prebacuju pod Područnu službu u Rijeci, sa sjedištem u Rijeci. Pozivao ih je da promijene Statut HZMO-a na način da Puli vrate podružnicu te da odustanu od daljnjih ukidanja sjedišta odnosno podružnica državnih ustanova u Puli.

"Prema mjesečnim pokazateljima vidljivo je da veći ukupan broj osiguranika od Istarske županije ima samo Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranske županija, s time da se u turističkoj sezoni u našoj županiji broj osiguranika poveća za više od 10.000, dok na primjer u Varaždinskoj županiji, koja ima puno manji broj osiguranika to nije slučaj, a Varaždin je zadržao status područne službe, dok ga je Pula izgubila", ističe Jakovčić.

On napominje da se predviđenim promjenama i gubljenjem statusa Područne službe u Puli neće moći obavljati mnogi poslovi medicinskog vještačenja u prvom stupnju za područne službe, područne urede, zatim poslovi nadzora i instruktaže nad radom područnih ureda, imovinskopravni poslovi, poslovi zastupanja u vezi s upravnim sporovima, itd. Osim toga, napomenuo je, u Puli se obavljaju i poslovi vezani za mirovine u Italiji.

"Istra je, poslije Zagreba u gospodarskom smislu najjača hrvatska regija u kojoj djeluju najvažnije gospodarske i turističke tvrtke, a isto tako i Županija koja ostvaruje najbolje rezultate u turizmu, što zaslužuje adekvatno vrednovanje od strane državne vlasti", zaključio je Jakovčić u pismu potpredsjednici Opačić i ministru Mrsiću.

Filip Dujmović, glasnogovornik HZMO-a, pojasnio je da su novim statutom zbog racionalizacije poslova područno ustrojstvene jedinice Zavoda razdvojene na dvije razine pri čemu su područne službe u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu ostale područne službe, a sve ostale, pa tako i pulska, postale područni uredi.

"Podjela je obavljena u skladu s brojem osiguranika i korisnika mirovine te korisnika doplatka za djecu za koje područne ustrojstvene jedinice zavoda obavljaju poslove. Tako područna službe u Rijeci preuzima obavljanje dijela posla za područje Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije", kaže Dujmović.

Opovrgnuo je navode župana Jakovčića da Varaždin pokriva manji broj osiguranika od Pule, a da je za razliku od Pule zadržao je status službe. Naime, prema riječima Dujmovića, varaždinska služba pokriva i osiguranike s područja Čakovca pa je tako prema podacima s kraja rujna Područna služba u Varaždinu pokrivala je sto tisuća osiguranika, a ona u Puli 87 tisuća.

Iako je odluka o pretvaranju pulske Područne službe u ured donesena još u listopadu, do prebacivanja poslova još nije došlo. Između ostaloga potrebno je učiniti i novu sistematizaciju, i to najkasnije do travnja. "Neće biti otkaza, a ljudi će se preraspodijeliti na druge poslove", kazao je Dujmović. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter