Slovenci na granici umjesto žice postavljaju panele

Prijelaz Slum-Rakitovec; umjesto žice panelna ograda (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prijelaz Slum-Rakitovec; umjesto žice panelna ograda (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji desetak kilometara udaljenog od Buzeta, uskoro će umjesto žilet žice osvanuti paneli. Radovi uz državnu granicu započeli su jučer, velikim svrdlima buše se rupe u tvrdom kraškom terenu. Prema informaciji buzetskog gradonačelnika Siniše Žulića postavit će se 600 metara panela uz državnu granicu s obje strane ceste. Naknadno će se postaviti i dva metalna portuna i to na mjestima gdje su prolazi na cesti kroz žičanu ogradu. Jedna takva velika metalna vrata u siječnju su postavljena na makadamsku cestu Vodice - Golac na sjeverozapadu Ćićarije. Za razliku od onih na cesti Vodice - Golac koja su zatvorena, metalna vrata na dvije lokacije kod Sluma, za sada bi trebala biti otvorena.

Otvoreni prolazi

- Prije tri tjedna smo u dogovoru s koparskom općinom pokrenuli inicijativu prema Policijskoj upravi Koper za micanje bodljikave žice u blizini pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec i zamjenu žice s panelnom ogradom kao što je to učinjeno kod nekih graničnih mjesta u Hrvatskom zagorju, zbog turističkog ili pak vizualnog dojma. Dogovoreno je da će se zamijeniti 600 metara ograde s obje strane ceste. Na žalost, panelna ograda nije rješenje problema te se i dalje protivimo postavljanju bilo kakvih fizičkih barijera na graničnoj crti. Nezadovoljni smo i što će uz panelnu ogradu biti postavljeni portuni koji će doduše biti otvoreni, izjavio je Žulić.

U Uredu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje ne otkrivaju mikrolokacije postavljanja privremenih tehničkih prepreka. Kada su prošlog mjeseca započeli radovi duž državne granice nedaleko od Jelovica i Vodica, zatražili smo odgovor na pitanje nastavlja li se sa postavljanjem žičane ograde uz državnu granicu na istarskom Krasu i hoće li se metalna vrata poput onih postavljenih nasred makadamskog puta Vodice- Golac, uskoro postaviti i na graničnim prijelazima na Ćićariji: Jelovice - Podgorje i Slum - Rakitovec.

Odgovoreno je tada da je odluku za postavljanje privremenih tehničkih prepreka slovenska Vlada usvojila još u studenom 2015. godine. Radi se o nužnoj i privremenoj mjeri koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske schengenske granice ponovi li se slučaj masovnog migracijskog vala, kao i cjelovito osiguranje ljudi i njihove imovine. S postavljanjem privremenih tehničkih prepreka nastavlja se na nekim ključnim područjima na kojima bi s obzirom na dosadašnja iskustva moglo doći do pokušaja masovnog dolaska na područje Republike Slovenije. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter