Slovenci masovno stižu na Jadran za Praznik rada

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Za Praznik rada u Istri se prema procjenama direktora istarske Turističke zajednice Denisa Ivoševića očekuje oko 55 tisuća dolazaka i 200 tisuća turističkih noćenja. Nakon Uskrsa početkom travnja ovo je drugi veći val dolazaka predsezonskih gostiju na Poluotok. Praznik se odlično poklopio jer pada u petak zbog čega će mnogi domaći gosti napraviti "most", a slično će biti i sa Slovencima. Također, nešto veći broj gostiju tradicionalno se očekuje i iz Italije.

Naime, upravo u Italiji i Sloveniji u ovom periodu padaju značajni praznici zbog čega se mnogi odlučuju za godišnje odmore i putovanja. Italija tako ove subote 25. travnja obilježava Dan oslobođenja. U Sloveniji se slavi Dan osvobodilne fronte 27. travnja, koji će se nadovezati na prvomajske praznike. Koliko će turista stići u ovom periodu ipak najviše odlučuju meteorološki uvjeti.

- Ako bude lijepo vrijeme uz spajanja vikenda ovaj dio predsezone mogao bi se dobro odraditi, najavljivao je  svojedobno Ivošević.

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Goran Blažić najavljuje pak da će u tom periodu na Jadran doći oko 70.000 tisuća slovenskih gostiju, od čega će više od polovica njih boraviti u Istri.

- Prvomajski praznici padaju odlično i moguće je spojiti dva vikenda jer su u tom tjednu i školske ferije. Agenti i turoperatori javljaju da je prodaja na prošlogodišnjem nivou, što je dobro jer je lani bio rekordni dolazak. S obzirom da većina slovenskih gostiju dolazi individualno ne možemo s potpunom točnošću predvidjeti broj gostiju, ali očekujemo oko 70.000 slovenskih gostiju u Hrvatskoj, od čega više od polovice u Istri. Djelomično će to ovisiti i o vremenskoj prognozi u sljedećem tjednu, ali vjerujem da ne može ugroziti veliki dolazak koji očekujemo, tvrdi Blažić.

Dodaje kako je dosadašnji tijek sezone bio izvrstan, jer je u prva tri mjeseca bilo čak 15 posto više noćenja te devet posto više dolazaka iz Slovenije.

- Ipak, to je mali udio u ukupnom prometu pa na temelju tih brojki ne treba donositi ocjene o sezoni. Općenito, na slovenskom tržištu očekujemo najmanje ponavljanje prošlogodišnje rekordne sezone u kojoj nas je posjetilo 1,2 milijuna slovenskih gostiju koji su realizirali više od 7,8 milijuna turističkih noćenja, zaključuje Blažić. (Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter