Slobodno tržište nudi manje cijene plina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Početak liberalizacije tržišta plinom, na kojem je tvrtka RWE Plin već ponudila pet posto jeftiniji plin za kućanstva od sva 34 lokalna operatera u Hrvatskoj, izazvao je veliki interes kupaca. Prvi kupci na uslugu novog dobavljača prebačeni su početkom listopada, a među njima je i stotinjak pulskih kućanstava, koja su do sada koristili uslugu Plinare Pula. Naravno, potencijalni kupci "novog" plina iz postojeće plinske mreže pitaju se kako je moguće da taj energent kod druge tvrtke ima nižu cijenu, te hoće li od proljeća 2017. godine, kada će se tržište opskrbe plinom posve liberalizirati, biti još boljih i povoljnijih prilika za promjenu distributera.

"Cijena plina po kojoj opskrbljivači u obvezi javne usluge prodaju plin krajnjim kupcima regulirana je odgovarajućim odlukama Vlade i HERA-e. RWE kupuje plin na tržištu i zahvaljujući svojoj poziciji na europskom tržištu i veličini portfelja, u mogućnosti je ponuditi plin krajnjim kupcima u Hrvatskoj po cijeni koja je niža od regulirane cijene", objašnjava Zoran Miliša, predsjednik Uprave tvrtke RWE Plin, čiji je plan preuzimanje deset posto tržišta u prvih godinu dana.

Plinare bez komentara

U pulskoj plinari nisu željeli komentirati ulazak drugog distributera plina za kućanstva. Energetski stručnjaci kažu da će liberalizacija tržišta plinom, koja će značiti da država više ne regulira cijene, te kako HEP gubi pravog jedinog dobavljača plina za cijelu zemlju, neće snažnije utjecati na cijene tog energenta. Promjene bi mogle nalikovati na one što su se dogodile kada je liberalizirana opskrba električnom energijom, ili gorivom - pojavit će se više distributera, ali sa sličnim cijenama.

- Neće biti velikih promjena, kao što nije bilo ni s električnom energijom. Značajnijih promjena nije bilo ni kad se liberalizirala cijena benzina, cijene na crpkama su slične, odnosno razlikuju se u nekoliko lipa, napominje energetski stručnjak Davor Štern i otkriva kako je moguće da novi takmaci na tržištu ponude niže cijene. Zarada je svima viša od pet posto, a oni koji spuste cijenu to čine kako bi privukli kupce. Cijena dosta ovisi o malim plinovodima kojima rukovode komunalna poduzeća i koji mogu tražiti određenu cijenu od RWE Plina. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter