Slijedi li nakon Ploča referendum za TE u Plominu?

(Goran Šebelić/CROPIX)
(Goran Šebelić/CROPIX)

U nedjeljnom referendumu građana o termoelektrani na ugljen u Pločama, više od 90 posto Pločana glasalo je protiv njezine izgradnje. Izborno povjerenstvo iz Ploča, objavilo je da se samo 446 građana izjasnilo za gradnju elektrane, a njih čak 4.771 glasalo je protiv, što čini 90,79 posto. Referendum u Pločama pokazao je snažno opredjeljenje građana za čisti okoliš, to jest protivljenje ugljenu kao energentu za novu termoelektranu.

Potaknuti referendumom u Pločama, lokalni su političari, istina neformalno, počeli davati izjave. Stoga smo pokušali doći do službene izjave i stava, labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike, i njegovog mišljenja, da li bi i građani Labinštine trebali referendumom odlučiti žele li elektranu na ugljen u Plominu ili ne.

Jasan stav

- Neovisno o tome što je referendum u Pločama savjetodavan i nema pravnu ili obvezujuću snagu, on pokazuje da lokalna zajednica i građani moraju biti uključeni u planiranje i donošenje odluka oko investicija koje se direktno odnose na njih, njihovo zdravlje i okoliš, rekao nam je Demetlika.

Nadalje, zagovara kako je stav Grada Labina i Istarske županije o izgradnji TE Plomin C jasan, od samoga početka. Demetlika je jasnog stava, da Prostorni plan Istarske županije definira plin kao energent za TE Plomin i kao takav je jedino prihvatljivo rješenje.

- Istarska županija koristi sva raspoloživa pravna sredstva, kako bi se onemogućila izgradnja TE Plomin C na ugljen, te kako se mora poštivati volja građana i prostorni plan usvojen na skupštini Istarske županije, kaže Demetlika.

Ista država?

Labinski gradonačelnik podsjeća na ranije donesene zaključke kako je s tim ciljem Istarska županija dvaput zatražila raspisivanje obvezujućeg referenduma, prvi 1996. o nastavku izgradnje TE Plomin 2 na ugljen , te drugi 2012. godine, o izgradnji trećeg bloka TE Plomin. Oba zahtjeva za raspisivanje referenduma su bila suspendirana od strane Ministarstva.

- Želim napomenuti kako je Istarska županija glede Plomina C, podnijela i dvije tužbe protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, jednu Ustavnom sudu, a drugu Visokom upravnom sudu Hrvatske. Grad Labin, nadam se uz podršku i ostalih općina Labinštine će i dalje koristiti raspoloživa pravna sredstva, a referendum je svakako jedno od njih. Međutim, naglašavam da se dogodila bitna razlika između TE Plomin C i TE u Pločama, a to je, što je TE Plomin proglašena strateškom investicijom od strane države i može biti realizirana neovisno o željama lokalne zajednice, što potvrđuje tezu o različitim kriterijima za Labinštinu i Ploče, kao da ne živimo u istoj državi – rekao je za kraj Tulio Demetlika. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter