Slatki, slasni i krafi u kuhanoj verziji

(Adriano ŠĆULAC)
(Adriano ŠĆULAC)

Proteklog vikenda je u Krašnu je održan 12. po redu Krafi fest, autohtona gastro-delicija koja postaje sve privlačnija gostima i van Istre. Vrijedne kršanske domaćice za ovu su manifestaciju pripremile gotovo 300  kilograma krafi, te na taj način ponovno pokazale kako je važno sačuvati recepturu za krafe od zaborava. Način pripreme delicije pokazivale su se brojnim posjetiteljima u dobro posjećenim radionicama.

Stalna gužva na mjestu gdje su kuhani i servirani krafi, ukazivala je da su domaćice odradile odličan posao. Najstarija među njima bila je 86-godišnja Romilda Gržinić, ali su odabranom ženskom kuharskom timu vještinu pripreme pokazali i Antonio i 19-godišnji Lucijan Mrzlić.

Jedna od domaćica rekla nam je da se pripremi ove istarske delicije mora pristupiti s puno ljubavi i strpljenja te svakako imati kvalitetne najvažnije namirnice, domaći kravlji sir, masti i jaja, a da sve ostalo nije nikakav problem, kaže gospođa koja ih često priprema, već više od četrdeset godina.

Sve je bilo za prste polizati, čulo se od posjetitelja svih generacija koji su uživali u slatkim i slasnim krafima pripremljenima u kuhanoj verziji, prženoj ili u modernijoj, flambiranoj. Ponuđene su bile i maneštre, pljukanci i fuži u domaćem šugu, a lokalna sirana Zlata nudila je vrsne sireve iz vlastite proizvodnje.

Osim gastronomskog uživanja, za oko četiri tisuće gostiju koji su prošli kroz šator, organiziran je i bogat zabavni program.  Domaći KUD "Ivan Fonović Zlatela" pokazao je samo djelić svog zanimljivog repertoara, a Gustafi - Veterinari rasplesali su posjetitelje. Uz Jozefinu i Trio Rio, te Super duo pjevušilo je i staro i mlado. Za zabavu do kasno u noć pobrinuo se poznati istarski DJ Nikola z Kukurini, a voditeljica programa bila je Silvana Fable.

Ovogodišnji festival priredili su  Općina Kršan, Turistička  zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter