Slanje radnika na poligraf nije novost u Hrvatskoj

Ilustracija (I. TOMIĆ)
Ilustracija (I. TOMIĆ)

Slučaj testiranja radnika na detektoru laži koje je provedeno proteklog tjedna u purisovom pogonu u Sv. Petru u Šumi, gdje je tvrtka Valipile od stečajnog upravitelja dobila u najam tvrtku Puris, izgleda da nije neka novina. Mediji su i ranije pisali o slučajevima poslodavaca koji traži od radnika iskaz na poligrafu. Večernji list je 2010. godine pisao da su radnici u tvrtki Profil u strahu od otkaza pristali na spajanje na poligraf.    

   Jednako kao što su sindikati ustali protiv ovakvog testiranja radnika u Sv. Petru u Šumi i proglasili ga protuzakonitim, tako je bilo i 2010. godine. Tada je bivši sindikalist, a tadašnji saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za rad Boris Kunst ustvrdio da je to protuzakonito i time se krše radnička i ljudska prava.    

   Romeo Vrečko, čija je tvrtka Centar za poslovne informacije i provela testiranje najavio nam je da je u pogonu Valipile u Sv. Petru pozvano na poligraf 15 radnika, a za još tri očekuje da će pristupiti danas kada završavaju testiranje, jer nakon toga imaju dogovoreno testiranje u drugoj tvrtki u Srbiji. Pojasnio nam je da ispitivanja na poligrafu provodi licencirani sudski vještak kojeg angažira njegova tvrtka.

   – To čini tako što se radniku pročitaju pitanja koje će mu biti postavljena na poligrafu. Uglavnom razgovor prije poligrafa traje 10 do 15 minuta, a potom na poligrafu do najviše 35 minuta kada se kandidatu postavljaju pitanja na koja on odgovara s »da« ili »ne«.

   Osim relevantnih, ispitanicima se postavljaju i kontrolna pitanja kako bi se nivelirala njihova reakcija, pojasnio nam je Vrečko. Ranije u medijima izjavio je da je do sada obavio poligrafska ispitivanja nad radnicima trgovina, ugostiteljstva i turizma pa do velikih stranih korporacija te da veći interes za poligrafom vlada među bankama, osiguravajućim društvima i zaštitarskim agencijama. Koje su to tvrtke nije nam htio otkriti jer smatra da je to poslovna tajna.

   On nam je otkrio da upravo njegova tvrtka radi popularnu TV emisiju Trenutak istine koja se prikazivala u Hrvatskoj i Sloveniji, a sada je prikazuju Srbiji. Mediji navode da je Vrečko jedini licencirani privatni stručnjak za poligrafska ispitivanja kada mjeri vrijednost dviju razina disanja, krvni tlak i puls te elektrodermalni otpor kože.

   Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije danas će uputili DORH-u, Policijskoj upravi Istarskoj i Inspektoratu rada prijavu radnika Valipilea. Sindikat poručuje da će od njih tražiti sprječavanje takvog protuzakonitog postupanja poslodavca nad bivšim radnicima Purisa, a sada Valipile.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava do sada nije dobilo nijednu pritužbu radnika i sindikata tvrtke »Valipile« iz Svetog Petra u Šumi kod Pazina, no, slijedom novinskih napisa da ih je poslodavac izložio testiranju na poligraf u tvrtku je uputilo inspekciju rada, izjavio je u ponedjeljak Hini glasnogovornik Ministarstva Krunoslav Vidić.

U »Valipile« smo uputili inspekciju rada koja će utvrditi što se dogodilo, rekao je Vidić opetujući da Ministarstvo do sada nikada nije dobilo niti jednu pritužbu radnika ili sindikata na postupke poslodavca.

Komentirajući reakciju Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je oštro osudio poslodavaca zbog postavljanja poligrafa u tvrtku i ustvrdio da se radi o »mobbingu koji su novim Zakonom o radu omogućili Vlada i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić«, Vidić je ustvrdio da nema takvog članka u novom Zakonu o radu.

»Neka sindikat navede članak zakona na koji se pozivaju«, poručio je Vidić. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter