Slane, slatke, pržene, pečene na tavi i u peći

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Na dan gradskog patrona Svetog Nikole u subotu, 6. u Pazinu će se po prvi puta održati Festival palačinki, najavili su na konferenciji za novinare u Spomen domu organizatori događaja.

- U stvaranju palačinki koristit će se u najvećoj mjeri domaći proizvodi lokalnih proizvođača. Međutim, neće izostati ni palačinke s raznim čokoladnim i inim drugim namazima i nadjevima, kazala je uvodno gradska savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Ranka Šepić.

Na velikoj kuhinji u predvorju Spomen doma popularne će slastice od 10 sati ujutro pripremati kuhar Robert Perić, nositelj prestižne europske titule maestro choccolatier, te kuhar Igor Ciceran. Perić će sa svojim timom tijekom čitavog dana spravljati: slane, slatke, pečene na tavi i u peći, pržene i "dječje" palačinke, torte od palačinki, a pozornost treba obratiti na predstavljanje posebne recepture Pazinske palačinke, što je zakazano u 11.30 sati.

Kuhar Ciceran će dotle uz vlastite palačinke s nadjevima pripremati "bjanko" palačinke koje će lokalni proizvođači na štandovima puniti vlastitim domaćim proizvodima. Na prodajnim štandovima tradicionalne poljoprivredne proizvode Istre predstavit će lokalni proizvođači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok će lokalni ugostitelji predstaviti vafle, tortilje, palačinke s tartufima te slatke i slane palačinke.

Bonovi za kupnju palačinki prodavati se na središnjoj blagajni po promotivnim cijenama. Tijekom dnevnog programa predstavit će se aktivnosti Lokalne akcijske grupe Središnja Istra, najavila je voditeljica LAG-a Iva Jekić.

Cjelodnevni kulinarski program pratit će bogati popratni zabavni program, najavio je ravnatelj gradskog Pučkog otvorenog učilišta Darko Tumpić. Već od 10 sati za djecu započinju igre i animacije u organizaciju Društva naša djeca, a program će voditi popularni Šajeta. U velikoj dvorani Spomen doma (pazinskom kinu) u 11 je sati zakazan prigodni animirani film "Spašavanje Djeda Mraza", a u 16 sati će u predvorju nastupiti dječja vokalna skupina iz udruge Vocalistra.

U 17 sati slijedi predstava "Palačinka mog života" Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, dok u 18 sati slijedi predstava "Avanture sv. Nikole" u izvedbi dječjeg kazališta Šareni svijet, te konačno u 19 sati stiže igrani film "Chef". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter