Slabo posjećen okrugli stol o pravima manjina u Istri

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Okrugli stol s temom "Ostvarivanje prava manjina: integracija ili izazivanje sukoba i podjela" održan je u petak u sjedištu Istarske županije u Pazinu, doduše, s manje sudionika od očekivanog.

Događaj je organizirao Centar za mirovne studije, nevladina organizacija iz Zagreba koja će uskoro obilježiti 20. rođendan, u suradnji s Istarskom županijom. Pod moderacijom Mirjane Mikić Zeitoun, Ele Naranđe i Petre Jurline razgovaralo se o zaštiti nacionalnih manjina na područje Istre, kao i čitave Hrvatske, primjerice u Vukovaru s naglaskom na dvopismenost.

Izraze dobrodošlice u ime Istarske županije uputila je na samom začetku dožupanica Viviana Benussi naglasivši da je tema okruglog stola značajna za Istru budući je ona definirana kao plurikulturalna županija na čijem je području stoljećima prisutna autohtona talijanska nacionalna zajednica, a od polovice prošlog stoljeća i deset drugih etničkih skupina. Gospodarskoj uspješnosti Istre u odnosu na druge županije značajno doprinosi njena otvorenost, sklonost suradnji i tolerantnosti, dobrosusjedski odnosi, kao i aktivnosti nacionalnih manjina, smatra Benussi naglasivši da se u tome ne smije posustati. Posebno smatra važnim poticanje učenja manjinskog (talijanskog) jezika u istarskim osnovnim i srednjim školama.

Okrugli se stol, sa stručnjacima i političkim predstavnicima, održao u obliku tzv. deliberativne rasprave koju je razvio Centar za deliberativnu demokraciju Sveučilišta Stanford, a tu metodu u Hrvatskoj prvi primjenjuje Centar za mirovne studije kroz europski projekt "Neka se i glas građana čuje". Metoda predstavlja pokušaj da se istraživanja javnog mnijenja i rasprave u kojima sudjeluju građani koriste na nov i konstruktivan način s namjerom donošenja konsenzusnog zaključka.

Cilj metode je pokazati da kada građani imaju dovoljno informacija i prilike razmijeniti mišljenja, donose zaključke koji nisu isključivo bazirani na ideološkoj ili iracionalnoj podlozi, već da mijenjaju mišljenje i stavove u odnosu na činjenice koje im se predoče i objasne. Udruga je također pripremila publikaciju o procesu deliberacije o manjinama i o preporukama za donositelje odluka. Projekt traje od siječnja 2014. do srpnja 2015. godine, a financirana je od Europskog socijalnog fonda i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. Partneri CMS-a na ovom projektu su Srpsko narodno vijeće, Institut za javne financije i Centar za mlade Dalj. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter