Sky lanterns na Forumu u subotu 5. studenog

Puštanje lampiona bit će u subotu 5. studenog
Puštanje lampiona bit će u subotu 5. studenog

Više od 200 izlagača, brojna predavanja, radionice i promocije izrade očekuju posjetitelje ovogodišnjeg, 14. "Hand made festivala" - festivala ručnih izrada, maštovitosti i dizajna. Ovogodišnji program predstavila je u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula autorica projekta i direktorica Festivala Lela Blekić.

Sve više muških izlagača

Kako je navela, sajam će se od idućeg petka do nedjelje održati u Domu hrvatskih branitelja gdje će izlagači napuniti svih pet dvorana, a organizaciju i ove godine potpisuje Udruga "Razvoj" dok su pokrovitelji sajma Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule.

- Ove godine posjetitelje očekuje čak 30 izrada na licu mjesta u sklopu kojih će se posjetitelji moći okušati u graviranju, tkanju, oslikavanju i renoviranju namještaja, kovanju, izradi mozaika. Psihologinja i art terapeutka Ana Božac održat će tri radionice Art terapije te predavanje na temu kreativnosti kao osnovi mentalnog zdravlja, dok će Fina Balta Šošić održati kreativno edukativno predavanje o primjeni boja u dizajnu po principu "Pet elemenata", navela je Blekić i dodala da su i ove godine ulaz i svi programi na sajmu besplatni.

No, za radionice se potrebno prijaviti prije, na mejlove [email protected] ili [email protected], budući da je broj polaznika ograničen. Osim toga održavat će se svakodnevne dječje radionice (sadnje, vunenog kolaža, izrade životinja od recikliranih materijala, ukrašavanja lončanica i šišarki), a na pozornici će biti organiziran i dječji Eko art kutak.

- Zanimljivo je da ove godine imamo više nego inače muških izlagača pa se mijenja i asortiman proizvoda koje ćemo imati prilike pogledati. Bit će tako više rukotvorina od "muških materijala" poput drva i recikliranog željeza, navela je Blekić.

Uz riječi da je svake godine otvorenje sajma drugačije i maštovitije te nikako standardno, navela je da će se i ove godine festival otvoriti radno pa će i ovoga puta pokrovitelji sajma imati "puno posla da bi festival proglasili otvorenim". Što će ove godine raditi, tajna je koja se čuva do otvorenja,

Lampioni po 25 kuna

Prvi put u Puli, u sklopu programa festivala, predviđeno je puštanje lampiona (Sky lanterns) koje je na Forumu zakazano za subotu 5. studenog u 20 sati. Uz zvuke violine i flaute, ugašenu javnu rasvjetu, svaka želja osvijetljena lampionom odletjeti će visoko u nebo. Nakon što sve želje polete, ponovo će se upali svjetla, a publika "probuditi" uz nastup Plesne skupine Sense & Dance.

Lampioni se mogu kupiti na info punktu Doma hrvatskih branitelja od 31. listopada do 5. studenog, a oni koji to žele svoje mogu i rezervirati. Uz svaki lampion, koji košta 25 kuna, posjetitelji će dobit upute za puštanje koje se moraju poštivati.

- Prilikom kupnje lampiona, od koje dio prihoda ide u humanitarne svrhe, na poseban papirić će se upisivati želja i odabrati udruga kojoj se želi pomoći. Želja i odabir udruge ubacuju se u kutiju, a rezultati najkreativnije želje znat će se u nedjelju, pojasnila je Blekić i pojasnila da će svaki kupac imati mogućnost birati između dvije udruge - Naš san njihov osmijeh udruge "Ruka šapi" ili pak izabrati udrugu prema svojoj želji. Ljudima će pri paljenju i puštanju lampiona pomagati 40 volontera. U slučaju lošeg vremena program puštanja lampiona prebacuje se za nedjelju u 19 sati.

Humanitarna akcija i čokolada u epruveti

U programu otvorenja sudjelovat će grupa Nola, Plesni studio Sense & Dance i Maja Čerljenko koja će održati modni performans, odnosno reviju nakita kroz povijest plakata festivala.

- Nakitom ćemo predstaviti sve plakate dosadašnjih festivala, u više tehnika, raznim materijalima, a zanimljivo je da će reviju nositi žene koje su i same hobistice, navela je Čerljenko i dodala da će se organizirati i izložba plakata, a nakit s revije moći će se kupiti. Prihod od prodaje donirat će se udruzi Naš san njihov osmijeh. Otvorenje će začiniti i degustacija 200 okusa čokolade u epruveti, a zanimljivo je da će posjetitelji sami birati jednu, ne znajući koji će okus dobiti. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter