Skupština IŽ: Pulska psihijatrija u derutnom stanju

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Aktualni sat Skupštine Istarske županije kojom je i sinoć ravnao predsjednik Valter Drandić svojim je pitanjem otvorila Danica Miletić (IDS) koju je zanimalo kako na rad i poslovanje Opće bolnice Pula utječe usvojeni masterplan koji je trebao poboljšati njen rad.
 
Župan Valter Flego je predložio, što je i usvojeno, da se o toj važnoj temi razgovara sa svim prikupljenim informacijama na idućoj sjednici skupštine. Ipak, da psihijatrijski odjel iste ustanove ne može čekati gradnju nove bolnice za dvije-tri godine, ponovno je konstatirala Mirjana Galo (SDSS).
Napomenula je da se na pojedinim mjestima urušavaju zidovi, dio krovišta prokišnjava, a sanacija bi koštala oko 850 tisuća kuna. S njenom tvrdnjom se složila županijska pročelnica za zdravstvo Sonja Grozić-Živolić kazavši da je uz nabavku CT uređaja sanacija zgrade psihijatrije prioritet OB Pula koji bi se trebao riješiti u suradnji s pulskim sveučilištem kojem će se prepisati ta zgrada. Vijećnica Galo je zatražila pisani odgovor na pitanje koje općine i gradovi subvencioniraju učenicima školsku marendu.
 
Je li sufinanciranje udruge Ekop-Istra svotom od 180 tisuća kuna na godišnjoj razini sukob interesa s obzirom da je njen predsjednik ujedno koalicijski partner IDS-a, zanimalo je Tanju Vrbat (SDP) na što joj je župan Flego odgovorio da suradnja Istarske županije s tom udrugom traje mnogo duže od koalicije te da smatra tu županijsku donaciju dobro uloženom u razvoj ekološke Istre. Prozvani se vijećnik Josip Anton Rupnik (Zeleni savez) nije osvrnuo na rečeno već je zapitao tko je Hrvatskim vodama dopustio da pretvaraju istarske rijeke u mrtva korita. Županijski poljoprivredni pročelnik Milan Antolović je odgovorio da su za vodotoke zakonom zadužene Hrvatske vode, ali je lani Istarska županija angažirala Naturu Histricu da prati zahvate i savjetuje kako bi se ostvarilo kvalitetnije održavanje vodotoka nego dosad.
 
Vijećnik Damir Kajin (nezavisni) ponovno se uhvatio pitanja sufinanciranja medija ustvrdivši da prema njegovim podacima susjedna Primorsko-goranska županija u tu svrhu utroši istu svotu u deset godina koliko Istarska u godinu i pol, što je župan Flego opovrgnuo pozvavši ga da dođe provjeriti podatke u njegov ured. Kajin je ustvrdio da je vladajuća stranka najodgovornija za stanje u Glasu Istre u kojem se "dokida svaki redak kritike", dok mu je Flego odgovorio da se on u uređivačku politiku medija nije nikad miješao, niti to kani činiti. (Anđelo DAGOSTIN)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE

Podijeli: Facebook Twiter